ukenru
u-gazpromi-nazvali-vimogi-dlya-novogo-tranzitnogo-kontraktu-z-ukrayinoyu

У Газпромі назвали вимоги для нового транзитного контракту з Україною

 • 54452 переглядiв

КИЇВ. 6 листопада. УНН. У російському "Газпромі" назвали вимоги для нового контракту на транзит газу з Росії через Україну - взаємна відмова двох країн від претензій в газовій сфері, включаючи накладений українською стороною антимонопольний штраф. Про це за результатами зустрічі глави "Газпрому" Олексія Міллера і уповноваженого федерального уряду ФРН щодо транзиту газу через Україну Георга Графа Вальдерзее повідомили в пресслужбі "Газпрому", передає УНН.

"Міллер звернув увагу, що до укладення нового транзитного контракту необхідно вирішити комплекс принципово важливих питань. Перший - врегулювання судових спорів між "Газпромом" і українською стороною. Це означає взаємну відмову від претензій і припинення судових розглядів між ПАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" за контрактами на поставку і транзит російського газу, відновлення балансу комерційних інтересів сторін. Йдеться також про скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу за нібито зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу України і відновлення порушених майнових прав компанії в країні", - вказали в російській компанії.

Друге важливе питання, назване "Газпромом" - "готовність України до прямих закупівель російського газу з 2020 року та схвалення обсягів таких закупівель". "Рішення української сторони безпосередньо впливає на пропускну здатність російської газотранспортної системи, яку повинен підтримувати "Газпром" на кордоні з Україною", - додали в російській компанії.

"Крім того, у межах імплементації положень Третього енергетичного пакета ЄС в національне законодавство України необхідно, зокрема, забезпечити реальну незалежність національного регулятора та створити сертифікованого незалежного газотранспортного оператора. Якщо українська сторона не встигне авершити цю роботу станом на 1 січня 2020 року, "Газпром" готовий до продовження на перехідний період чинного транзитного контракту з урахуванням актуальних ринкових умов", - заявили в "Газпромі".

Раніше глава Нафтогазу Андрій Коболєв відреагував на пропозицію РФ "обнулити взаємні претензії" щодо газу.

Українські Національні Новини

Економіка