u-2023-rotsi-u-sviti-vidbuvaietsia-183-rehionalni-konflikty-bloomberg

У 2023 році у світі відбувається 183 регіональні конфлікти - Bloomberg

 • 28334 переглядiв

У 2023 році у світі відбувається 183 регіональні та локальні конфлікти, що є найвищим показником за останні три десятиліття. Про це йдеться у щорічному дослідженні збройних конфліктів Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні. Про це повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

У дослідженні стверджується, що "нерозв'язність є визначальною рисою сучасного ландшафту глобальних конфліктів". Недержавні збройні угруповання, серед яких ХАМАС у Секторі Газа - лише найпомітніше, відіграють згубну роль. У багатьох місцях ці сили підтримуються деструктивними великими державами, зокрема росією та Іраном.

Хоча світові не загрожує велика війна, напруження зростає особливо між США та Китаєм. 

Також наголошується, що будь-яка перспектива врегулювання російської війни має залежати від "отримання Києвом гарантій безпеки, які забезпечать майбутню територіальну цілісність України від зовнішньої агресії".

По всьому світу відбуваються прикордонні зіткнення, з яких спроба росії захопити Україну - лише найбільш руйнівна. Азербайджан захопив Нагірний Карабах, що призвело до втечі понад 100 тисяч його вірменських жителів.

Зберігається напруженість у відносинах між росією і Грузією, а у відносинах між Алжиром і Марокко ситуація гірша, ніж будь-коли в сучасності. У Пакистані загострився внутрішній тероризм, а напруга у відносинах з антимусульманським урядом Індії досягла небезпечної позначки.

Кліматична криза, що прискорюється, продовжує діяти як мультиплікатор як корінних причин конфліктів, так і інституційних слабкостей у нестабільних країнах", - ідеться в дослідженні,

- йдеться у повідомленні.

При цьому інтенсивність конфліктів зростає з року в рік. В останньому дослідженні кількість загиблих збільшилася на 14 %, а кількість насильницьких подій - на 28 %.

У виданні наголошують що світ, у якому "домінують дедалі важче розв'язувані конфлікти та збройне насильство на тлі збільшення кількості дійових осіб, складних мотивів, що перетинаються, глобального впливу та прискореної зміни клімату".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За добу на фронті відбулося 98 бойових зіткнень – Генштаб

Ольга Розгон

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У 2023 році у світі відбувається 183 регіональні конфлікти - Bloomberg

     • 28334 переглядiв

    Зеленського запросили у США виступити перед сенаторами

     • 31706 переглядiв