u-200-richnomu-palatsi-krasytskykh-na-rivnenshchyni-obvalyvsia-dakh

У 200-річному палаці Красицьких на Рівненщині обвалився дах

 • 13847 переглядiв

У палаці Красицьких у Володимирці обвалилася частина даху через струхлу балку. Пам'ятка архітектури місцевого значення перебуває в занедбаному стані, а її реставрація ускладнена бюрократичними процедурами.

У 200-літньому палаці Красицьких у Володимирці на Рівненщині, в ніч на 2 серпня обвалився дах — струхла балка перекриття. Будівля є пам'яткою архітектури місцевого значення. Про це Суспільному повідомила начальниця відділу економіки та інвестицій Володимирецької селищної ради Оксана Самковська, передає УНН.

З її слів, про обвал перекриття поінформував завгосп школи, на балансі якої перебуває пам'ятка архітектури.

"Внаслідок негативного впливу погодних умов відбувається постійне руйнування дерев'яних несучих конструкцій, що триває вже понад 10 років. Оскільки це пам'ятка архітектури, кожен рух має бути обґрунтований проєктно-кошторисною документацією з відповідними дозволами. На жаль, навіть демонтувати нічого не можемо без відповідних дозволів. Плануємо обгородити небезпечну територію, звичайно", - зазначила Самковська.

Навесні для палацу Красицьких розробляли проєкт реставрації — ескізи фасадів та внутрішніх приміщень, а також прорахували орієнтовну вартість робіт. Над ним працювали в рамках національного архітектурного хакатону "100 ідей для міст". Як зазначила Оксана Самковська, це був конкурс ідей архітекторів.

"Нагадаю, що суть Хакатону полягала не в розробці і реалізації проєктно-кошторисної документації на реставрацію палацу. Архітектори за бажанням обирали будівлі для їхньої візуалізації. Ми надали всю наявну графічну та описову інформацію щодо будівлі палацу. Це проєкт не про негайну відбудову, а про давно втрачені можливості", - додала вона.

Що відомо про палац Красицьких

За інформацією туристичного порталу discover.ua, палац Красицьких — найстаріша будівля Володимирця.

Будівля в стилі провінційного класицизму з елементами ампіру зведена у 20-х роках ХІХ століття для графа Вінсента Юзефа Красицького.

Ім’я архітектора — невідоме. Про автентичний вигляд споруди можна дізнатися завдяки збереженим описам і фотографіям.

Над входом на колонах був різьблений портик, на другому поверсі — маленький балкон, а зліва на фасаді — ґанок із колонами. Усі ці елементи зруйновані й не збереглися до наших днів.

На першому поверсі були розташовані їдальня, вітальня й кімната для гостей; на другому — кімнати власників та, можливо, ще одна вітальна або бальна зала. Навколо палацу заклали парк з екзотичними рослинами й широкими алеями. Також на території була гуральня й господарські приміщення.

Красицькі володіли маєтком до початку ХХ століття. У 1914 році його викупила родина де Пурбе, яка використовувала палац переважно для адміністративних потреб, а не як резиденцію.

За радянської влади маєток розграбували, в 1957 році відкрили там дитячий будинок-інтернат, а деякі приміщення почали використовувати під потреби місцевого колгоспу.

З 2002 року упродовж шести років тут діяла церква. У пам’ять про це на фронтоні досі зберігся хрест.

Зараз палац Красицьких у занедбаному стані. Місцева молодь та активісти час від часу намагаються привернути увагу до будівлі за допомогою мистецьких акцій.

Антоніна Туманова

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    У 200-річному палаці Красицьких на Рівненщині обвалився дах

     • 13847 переглядiв

    Україна та Ірландія обговорили зміст двосторонньої угоди

     • 23424 переглядiв

    Відключення світла у суботу не планують - Укренерго

     • 15439 переглядiв