tusk-spodivaietsia-shcho-novyi-uriad-polshchi-u-seredu-sklade-prysiahu-pryiednaietsia-do-samitu-yes-a-zghodom-nalahodyt-vidnosyny-z-ukrainoiu

Туск сподівається, що новий уряд Польщі у середу складе присягу, приєднається до саміту ЄС, а згодом налагодить відносини з Україною

 • 30238 переглядiв

Дональд Туск, кандидат на посаду прем'єр-міністра Польщі, очікує, що голосування за новий уряд відбудеться 12 грудня, а приведення до присяги - 13 грудня, напередодні ключових рішень на саміті ЄС. Новий уряд має на меті врегулювати польсько-українські відносини. На саміті ЄС в Брюсселі обговорять питання допомоги і перспективи членства України в ЄС.

Кандидат на посаду прем'єр-міністра Польщі від опозиційних партій Дональд Туск повідомив, що процес формування нового уряду триває активно: він сподівається, що Сейм обере нового прем'єр-міністра та Раду міністрів у вівторок, а вже у середу має відбутися церемонія складання присяги. Далі польський уряд приєднається до саміту ЄС у Брюсселі. Україна буде також у фокусі уваги – майбутній уряд Польщі звернеться до проблем українсько-польських взаємовідносин, а на саміті ЄС розглядатимуть допомогу і перспективи членства України.
Про це передає УНН із посиланням на "Голос Америки" та "Rzeczpospolita".

Деталі

У п’ятницю 8 грудня кандидат у прем’єри Польщи заявив, що процес формування нового уряду вже триває та висловив сподівання, що за новий кабінет проголосують у вівторок 12 грудня, а приведення уряду до присяги Туск очікує у середу, оскільки згодом, у Брюсселі, ухвалять важливі для Польщі рішення.

Ми припускаємо, що у вівторок Сейм прийме рішення про обрання нового прем'єр-міністра та нового складу Ради міністрів. Сподіваюся, що церемонія приведення до присяги нового уряду відбудеться в середу, тому що буквально через кілька годин в Брюсселі будуть прийматися дуже важливі з точки зору польських інтересів рішення

 - заявив Туск після зустрічі з кандидатами на посади міністрів свого уряду.

На зустрічі з журналістами у п'ятницю, Туск також повідомив, що в новому польському уряді робота між міністрами має бути гнучкою - для вирішення проблем будуть створені команди. Крім того, за його словами, новий уряд розв'язуватиме проблеми, які останнім часом постали між Варшавою і Києвом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стратегічне партнерство замість членства в ЄС: Орбан в Парижі знову виступив проти вступу України до Євросоюзу

Слід зазначити, що саміт ЄС 14-15 грудня, про який сьогодні наголосив Туск, як важливий для Польщі, має серед іншого також розглядати можливість початку переговорів про членство України та узгодження програми європейської допомоги Україні на 50 мільярдів євро, що розрахована на кілька років.

Доповнення

Як зауважує "Голос Америки", тертя між Україною та Польщею в деяких питаннях стали у цьому році особливо помітні, незважаючи на важливу роль Польщі в забезпеченні транзиту допомоги, захисту від російського вторгнення і надання прихистку величезній кількості українських біженців.

Нагадаємо

До нового уряду Польщі на чолі з Дональдом Туском, який представлять в п’ятницю, 8 грудня, увійдуть 19 глав міністерств і як мінімум чотири міністри-члени уряду.

Раніше УНН повідомляв, що прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький домагається повернення дозволів ЄС для обмеження українських далекобійників, посилаючись на недобросовісну конкуренцію, від якої страждають польські та словацькі колеги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протест на кордоні з Польщею: до 100 порожніх вантажівок пропустили на "Угринові" за добу, у черзі близько 270

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Цьогоріч в Україні закрилось менше компаній, ніж до війни

     • 32956 переглядiв