tusk-nazvav-priorytetom-pidtrymku-ukrainy-i-vyslovyvsia-shchodo-mozhlyvoho-vplyvu-na-orbana-pered-samitom-yes

Туск назвав пріоритетом підтримку України і висловився щодо можливого впливу на Орбана перед самітом ЄС

 • 38270 переглядiв

Новообраний прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, прибувши до Брюсселя напередодні саміту ЄС, висловився щодо можливого впливу на прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, вказавши, що спочатку йому потрібно буде відчути стан їхніх відносин, пише УНН з посиланням на Politico.

Деталі

Прем'єр Польщі прибув до Брюсселя в середу, ознаменувавши своє повернення на європейську політичну арену.

Туск, колишній президент Європейської ради, сказав журналістам, що його пріоритети включатимуть зміцнення європейської єдності та посилення підтримки України перед обличчям триваючого вторгнення росії.

Що стосується хиткого прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, Туск пожартував, що спочатку йому потрібно буде відчути стан їхніх відносин.

"Я не знаю, чи є для мене компліментом те, що стільки людей тут, у Брюсселі, очікують, що я переконаю Віктора Орбана щось зробити, тому що, можливо, попри нашу колись довгу дружбу, а потім багато років співпраці, а потім багато років розбіжності… ці наші відносини дуже тривалі й дуже мінливі", - сказав Туск.

Нагадаємо

Під час сьогоднішньої зустрічі лідерів ЄС усі очі будуть прикуті до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який перед зустріччю лідерів погрожував зірвати саміт. У двох листах до президента Європейської ради Шарля Мішеля та в публічних коментарях Орбан висловив незгоду щодо очікуваних рішень щодо довгострокового пакету допомоги Україні обсягом 50 мільярдів євро, а також щодо відкриття дверей для майбутнього членства в ЄС.

Президент Європейської ради Шарль Мішель, як повідомлялося, мав зустрітися з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем і прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, "щоб спробувати знайти шлях вперед" вранці перед самітом ЄС, де позиція Будапешта розглядається як головна потенційна перешкода для рішень щодо України. 

Популярні

ППО працює на Київщині через загрозу атаки БпЛА

 • 67582 переглядiв

У Києві оголошено повітряну тривогу

 • 88106 переглядiв

У Києві оголошено повітряну тривогу: працює ППО

 • 50052 переглядiв

Новини по темі

Шуфрича суд залишив під вартою до 9 лютого

 • 32339 переглядiв

росія посилює репресії проти українців в окупації - ГУР

 • 30004 переглядiв