tsiny-na-naftu-prodovzhuiut-zrostaty-cherez-napruzhenist-na-blyzkomu-skhodi-reuters

Ціни на нафту продовжують зростати через напруженість на Близькому Сході – Reuters

 • 19436 переглядiв

Ціни на нафту підскочили через занепокоєння щодо ризиків поставок на Близькому Сході та скорочення запасів у США. Brent зросла до $78,39, WTI - до $75,39 за барель, відновившись після мінімумів 2024 року.

У четвер, 8-го серпня, ціни на нафту підскочили через занепокоєння ринку щодо ризиків поставок через загострення напруженості на Близькому Сході, також різке скорочення запасів нафти в США сприяло відновленню багатомісячних мінімумів. Пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Ф'ючерси на нафту Brent зросли на 6 центів, або 0,1%, до 78,39 доларів за барель, тоді як американська нафта West Texas Intermediate подорожчала на 16 центів, або 0,2%, до 75,39 доларів.

Обидві марки відновилися після мінімумів 2024 року, до яких вони впали на початку цього тижня через рецесію в США та падіння світових акцій.

Через ймовірність перебоїв у постачанні на Близькому Сході викликала занепокоєння ринків після вбивства ватажків ХАМАС і Хезболли минулого тижня, що підвищило ризик ударів у відповідь Іраном по Ізраїлю.

Ринок був на межі, оскільки він чекав відповіді з боку Ірану. Агресивна реакція може призвести до ширшого конфлікту на Близькому Сході та поставити під загрозу постачання нафти. Ситуація посилилася через проблеми з видобутком у Лівії

- йдеться в повідомленні ANZ Research.

У повідомленні зазначається, що Національна нафтова корпорація Лівії оголосила про форс-мажор на своєму нафтовому родовищі Шарара з вівторка, тому компанія поступово скорочувала видобуток родовища через протести.

Атаки на кораблі в Червоному морі змусили танкери йти довшими маршрутами, що означає, що більше нафти залишається на воді довше.

Загалом, запаси сирої нафти в США впали на 3,7 млн барелів, що значно перевищило очікування аналітиків щодо скорочення на 700 тис. барелів і відзначило шосте тижневе зниження до шестимісячного мінімуму.

"Це свідчить про те, що попит на фізичні барелі залишається високим, незважаючи на занепокоєння щодо слабкої економічної активності", — зазначають аналітики ANZ у записці.

Аналітики ж Citi вважають, що існує ймовірність відскоку цін на нафту Brent до мінімуму-середини 80 доларів.

"Ризики зростання на ринку зберігаються, починаючи з все ще жорсткого балансу протягом серпня, підвищених геополітичних ризиків у Північній Африці та на Близькому Сході, ймовірності збоїв, пов’язаних із погодними умовами через сезон ураганів, і легкого керованого позиціонування грошей", — йдеться у записці Citi.

Нагадаємо

Смерть лідера ХАМАС в Ірані посилила напруженість на Близькому Сході, через що ціна на нафту зросли на 2 долари минулого тижня.

Популярні

Новини по темі

Курс валют на 8 серпня: Нацбанк зміцнив гривню

 • 19073 переглядiв