trudova-intehratsiia-v-mkhp-rozpovily-yak-kompaniiam-pidhotuvatysia-do-pratsevlashtuvannia-veteraniv

Трудова інтеграція: в МХП розповіли, як компаніям підготуватися до працевлаштування ветеранів

 • 12888 переглядiв

МХП пропонує ветеранам рівні можливості працевлаштування, надаючи підтримку та гнучкі умови праці: з початку повномасштабної війни понад 350 ветеранів вже працевлаштовано, а понад 50 нових ветеранів прийнято на роботу.

Запорука повноцінного повернення до мирного життя після війни - це можливість працювати та професійно розвиватися. Таку можливість українським ветеранам надає компанія МХП, яка не тільки допомагає повернутися до роботи своїм працівникам, які захищали нашу країну, але й наймає нових фахівців з військовим досвідом. Приклад роботи з ветеранами від МХП опублікував портал Work.ua, передає УНН.

Деталі

Так, компанія пропонує рівні умови для працевлаштування ветеранів, головне - кваліфікація, бажання працювати та розвиватися.Принцип МХП - конкурентні, рівні, прозорі умови для всіх кандидатів. Такий підхід дозволяє нам стимулювати культуру відкритої комунікації.

Уже понад 350 ветеранів повернулися до роботи в МХП. Наразі більш як 2 400 перебувають на фронті. Крім того, понад 50 ветеранів-новачків ми вже працевлаштували після початку повномасштабної війни. Якщо загалом, то більш як 10% працівників МХП - це люди з військовим досвідом.

Наші ветерани та ветеранки мають розуміти, що у цивільному житті вони можуть знайти роботу чи безкоштовно змінити фах, створити або масштабувати власний бізнес. А наші захисники й захисниці, які через бойові дії отримали інвалідність, могли повернутися в інклюзивне суспільство, де роботодавці дбають про їхні потреби,

- коментує директор Департаменту корпоративної соціальної відповідальності МХП

Щоб підготуватися до працевлаштування ветеранів компаніям потрібно зробити кілька кроків. Так, по-перше, потрібно бути у постійному контакті із захисниками.

Робота з ветеранами у МХП починається ще відтоді, як вони долучилися до армії. За працівниками-військовими компанія зберігає робоче місце та заробітну плату, закриває запити підрозділу, у якому служить працівник, тримає зв’язок з родиною.

Йдеться про те, що ми надаємо матеріальну, психологічну та юридичну підтримку і допомагаємо у розв’язанні побутових питань, за потреби надаємо медичний супровід,

- каже Мороз.

У компанії створений Центр із взаємодії з військовими й ветеранами, робота координаторів якого — це той інструмент, який дозволяє оперативно отримати запит від ветерана та забезпечити його закриття, а це відповідно сприяє адаптації в колектив і цивільне життя.

Щоб бути на зв’язку цілодобово, діє окрема гаряча лінія та телеграм-канал, спеціально створені для військових і ветеранів. Так, ветеран може зв’язатись з МХП й повідомити напряму, що його турбує: якщо потрібне медичне обстеження, юридична підтримка, супровід психолога, допомога з адаптацією на робочому місці. Це МХП організовує у межах програми "МХП Поруч".

По-друге, потрібно проводити заходи для комфортного онбордингу ветеранів і навчання для співробітників. В цьому напрямку компанія за підтримки аудиторсько-консалтингової компанії EY реалізує проєкт No Limits, що є додатковим проєктом великої програми "МХП Поруч". Йдеться про розширення можливостей працевлаштування та навчання для ветеранів війни, людей з інвалідністю і постраждалих від війни людей.

"Ми здійснюємо це через оновлення внутрішньої кадрової політики й практик для найму, адаптації та інтеграції персоналу", - додає Мороз.

Крім того, важливо надавати можливості навчання, щоб ветеран міг перекваліфікуватися та підтягнути навички. Так, МХП пропонує ветеранам можливість повернутися на свої попередні посади. Але у випадку, коли стан здоров’я не дозволяє - створює альтернативну вакансію, адаптовану під можливості та бажання колеги.

"Компанія йде на зустріч і створює гнучкі умови праці, можливість роботи віддалено. Це особливо важливо для людей з інвалідністю", - зауважив Мороз.

Щоб підготуватися до працевлаштування ветеранів компаніям, за потреби та запитом, варто запровадити можливості для надання психологічної підтримки, та впровадити культури адаптивності й інклюзивності в компанії та громаді.

Такий підхід сприятиме формуванню належного середовища. Наша компанія підтримує такі активності: змагання з риболовлі для ветеранів, заняття з глинотерапії, тренування з адаптивного спорту, захід для захисників та їхніх сімей "Родинна колиска", спільно з Федерацією стронгмену України змагання з паверліфтингу для військових та ветеранів "Звитяга Нескорених,

- коментує Мороз.

Не менш важливою є підтримка ветеранського бізнесу та об’єднання зусиль. Так, за результатами дослідження "‎Потреби ветеранів 2023"‎ від Українського ветеранського фонду, 64% фронтовиків хочуть бути підприємцями. Тому спільно зі стратегічним партнером БФ "МХП-Громаді" компанія організовує грантові конкурси для підприємців-ветеранів та їхніх родин, як-от: #Варто "РобиТИ своє", "Роби своє", "Роби своє з Kurator".

Лілія Подоляк

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі