ukenru
toksichni-vidkhodi-iz-dnipropetrovskogo-otrutomogilnika-opinilis-u-kiyivskiy-oblasti

Токсичні відходи із дніпропетровського отрутомогильника опинились у Київській області

 • 23362 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Непридатні до використання пестициди із дніпропетровського отрутомогильника опинилися в смт Калинівка Київської області. Про це УНН повідомили в Дніпропетровській обласній держадміністрації.

Туди їх завезла комерційна компанія "Альфа Екологія" нібито на утилізацію. Але виявилося, що в Калинівці відсутні будь-які потужності по знешкодженню отрутохімікатів.

У зв'язку з ознаками незаконного поводження з небезпечними відходами, Дніпропетровська ОДА звернулася в місцеву поліцію з проханням відкрити кримінальне провадження за даним фактом.

Крім того, направлено лист до Держекоінспекції з ініціативою провести перевірку в Новоолександрівській сільраді, яка цими отрутохімікатами розпоряджалася і організовувала тендер по їх утилізації.

Нагадаємо, більше року отрутохімікати зберігалися під футбольним полем в селі Волоське Дніпропетровської області. У кінці жовтня 2017 року голова сільради підписав договір на їх утилізацію з комерційною компанією "ВД Стар", яка не має ліцензії на поводження з небезпечними відходами. Будучи фірмою-прокладкою, "ВД Стар" мав договір підряду з іншою комерційною компанією "Альфа екологія".

Варто відзначити, що ще на етапі проведення тендера було акцентовано увагу на сумнівність заявки Новоолександрівської сільради. По-перше, учасників тендеру бентежила заявлена ​​ціна, по-друге - некоректно вказаний вид небезпечних відходів. Так, компанія "Еко Нова", яка спеціалізується на утилізації пестицидів вказувала, що 1,5 млн грн не вистачить на реальне і безпечне знешкодження отрутохімікатів, а це може свідчити про сумнівні наміри місцевої влади.

"Виникають сумніви, що даний тендер дійсно передбачає закупівлю послуг зі збирання відходів із подальшою безпечною їх утилізацією", - зазначено у скарзі компанії.

Нагадаємо, у кінці 2017 року СБУ виявила в Запоріжжі масштабне звалище небезпечних медичних відходів. Замість утилізації комерційна фірма зберігала їх на своїх складах, провокуючи епідемію в місті.

В цілому, за оцінкою експертів, ситуація в сфері обігу небезпечних відходів катастрофічна. Практично повністю відсутній державний контроль за обігом отрутохімікатів, на ринку близько 90% комерційних компаній займаються псевдоутилізацією, а погіршує ситуацію діючий мораторій на перевірки бізнесу.

Українські Національні Новини

Суспільство