ukenru
svyatkuvannya-khanuki-prezident-izrayilyu-vidvidav-zakhidniy-bereg-richki-yordan-scho-prizvelo-do-biyki

Святкування Хануки: президент Ізраїлю відвідав Західний берег річки Йордан, що призвело до бійки

 • 27551 переглядiв

КИЇВ. 28 листопада. УНН. Президент Ізраїлю в неділю відвідав одне з найбільш спірних місць на окупованому Західному березі, щоб відсвяткувати єврейське свято Хануку, що призвело до бійки між ізраїльськими силами безпеки та протестувальниками. Про це пише УНН з посиланням на The Jerusalem Post.

Деталі

Президент Ісаак Герцог повідомив, що він відвідає Печеру Патріархів у Хевроні, щоб відсвяткувати єврейське стародавнє свято. Але його візит до міста, відомого своєю крихітною ультранаціоналістичною єврейською громадою поселенців і важкими умовами життя для палестинців, викликав широку критику з боку палестинців та лівих ізраїльтян.

У своїй промові він коротко закликав до "миру між усіма релігіями" та "засудив всі форми ненависті та насильства".

Герцог не згадав про різанину 1994 року, але віддав данину більш ніж 60 євреям, убитим палестинцями в Хевроні під час заворушень у 1929 році, зазначивши, що його родич пережив бойові дії.

"Я не сумніваюся, що вона була б дуже зворушена тим фактом, що один з її нащадків запалює свічки Хануки в Печері Патріархів як президент держави Ізраїль", - сказав він під час церемонії, присвяченій першій ночі восьмиденного свята.

Визнання прихильності євреїв до міста "повинно бути поза всякими суперечками", додав він.

Кілька десятків ізраїльських демонстрантів зібралися приблизно за кілометр від печери, кричачи "ганьба". Ізраїльська поліція затримала деяких з них. Журналістів і протестувальників не пускали до святого місця.

"Герцог не має жодного сорому, – сказав ізраїльський активіст Нуріт Будинський. - Він прийшов святкувати з цими євреями, які зайняли місто, і святкувати з ними свято свободи. Тут, у Хевроні, немає свободи, є люди, які живуть у нестерпній окупації".

אלימות קשה נגד אזרחים שבאו להפגין נגד ביקור @Isaac_Herzog בהתנחלות בחברון. הנשיא עצמו מגיע במסוק, וכנראה לא יראה בעיניו במה הדלקת הנרות הנשיאותית שלו כרוכה. רטווטו pic.twitter.com/0OH4TMtmZk

— שלום עכשיו (@PeaceNowIL) November 28, 2021

Доповнення

Близько 1 000 єврейських поселенців живуть у невеликих анклавах, які охороняються ізраїльськими солдатами в місті, в оточенні близько 200 000 палестинців.

Між сторонами часто відбувається насильство, і Печера Патріархів, яку шанують мусульмани та євреї, була місцем різанини єврейського поселення, яка убила 29 мусульманських віруючих у 1994 році.

Вважається, що печера є місцем поховання єврейського і мусульманського патріарха Авраама. Печера також шанується, як місце поховання інших єврейських патріархів і матріархів і вважається другим найсвятішим місцем в іудаїзмі.

Ізраїль захопив Західний берег, а також Східний Єрусалим і сектор Газа під час війни на Близькому Сході 1967 року.

Палестинці претендують на всі три території своєї майбутньої незалежної держави. Переважна більшість міжнародної спільноти вважає поселення незаконними. Ізраїль вийшов з Гази в 2005 році.

Українські Національні Новини

Новини Світу