sudna-z-rosiiskymy-vantazhamy-staly-holovnymy-zhertvamy-atak-khusytiv

Судна з російськими вантажами стали головними жертвами атак хуситів

 • 30241 переглядiв

19% кораблів, атакованих хуситами в Червоному морі, вийшли з російських портів. Повстанці нападали на судна з російськими вантажами та екіпажами, незважаючи на обіцянки безпечного проходу.

Торгові судна, які перевозили російські товари, більше за інших постраждали від атак єменських хуситів, незважаючи на гарантії безпечного проходу. Про це у четвер, 25 липня, повідомив Bloomberg, передає УНН.

Деталі

На початку року повстанці заявляли, що не атакуватимуть російські та китайські судна, але з 83 кораблів, які постраждали від атак у Червоному морі та Аденській затоці з листопада минулого року, 19% вийшли з російських портів. Усі судна, на які нападали хусити, були нафтовими танкерами та контейнеровозами. Крім кораблів, що залишили російські порти, повстанці нападали на судна, що вийшли з гаваней Сінгапуру, таких інцидентів було 11%.

Агентство уточнює, що хусити не стріляли по кораблях, які йшли під російським прапором, але нападали на судна з моряками - громадянами РФ. При цьому багато кораблів перед атакою передавали супутникові сигнали "екіпаж із Росії" та "на борту росіяни".

Зокрема минулого тижня повстанці атакували одразу два судна з російськими вантажами. Першим під удар потрапило судно Bentley I, що належить Ізраїлю і плаває під прапором Панами, яке перевозило олію з Росії до Китаю. Хусити направили до нього один катер-безпілотник із вибухівкою та два невеликі заміновані човни, а потім запустили у бік судна балістичну ракету. Однак завдати шкоди танкеру їм не вдалося.

Після цього повстанці обстріляли і пошкодили дистанційно керованим човном нафтовий танкер Chios Lion, зареєстрований на Маршаллових островах і плаваючий під прапором Ліберії. Танкер перевозив 100 тис. тонн сирої нафти з порту Туапсе у Краснодарському краї.

У червні єменські повстанці потопили в Червоному морі грецьке торгове судно Tutor, яке перевозило російське вугілля з порту Усть-Луга до Йордану. Балкер зазнав обстрілу за 120 км на південний захід від міста Ходейда. Після атаки екіпаж судна евакуювали на американський ракетний крейсер Philippine Sea, а балкер кинули дрейфувати.

Нагадаємо, хусити почали атакувати торговельні судна, що проходять повз узбережжя країни в листопаді 2023 року у відповідь на військову операцію, яку Ізраїль організував у секторі Гази. Наприкінці травня лідер хуситів Абдул-Малік Аль-Хусі заявив, що вони обстріляли вже близько 130 кораблів і пообіцяв збільшити частоту атак.

Ізраїль підтвердив удар по Ємену у відповідь на атаки хуситів: що відомо20.07.24, 19:51

Популярні

Новини по темі

Білий дім звинуватив Іран у фінансуванні протестів у США

 • 20286 переглядiв

На фронті відбулося 126 бойових зіткнень – Генштаб

 • 33699 переглядiв