ukenru
sud-u-spravi-mn17-perelomniy-moment-dlya-kremlivskogo-svavillya

Суд у справі МН17: переломний момент для Кремлівського свавілля

 • 43535 переглядiв

Перше судове слухання пройде сьогодні, 9 березня, в юридичному комплексі "Схіпхол". Розслідування обставин авіакатастрофи тривало близько 5 років. Рейс МН17 слідував по маршруту Куала-Лумпур - Амстердам і був збитий над окупованою територією України 17 липня в 2014 році. Трагедія забрала життя 298 людей - всіх, хто був на борту літака.

У понеділок, 9 березня, в Гаазі починаються слухання у справі катастрофи Боїнга МН 17. Літак був збитий у 2014 році з російської установки "Бук" в Донецькій області. Слідство має докази причетності Росії. Зокрема, в справі фігурує чотири головних підозрюваних, троє з яких - громадяни РФ. Не прості громадяни РФ, які випадково опинилися на Донбасі - у чому Росія переконує світову спільноту, - а професійні військові ГРУ і найманці, відомі своєю участю в операціях, як в Україні, так і за її межами. Родичі загиблих пікетують диппредставництво РФ в Нідерландах - перед будівлею виставлені 298 порожніх стільців у пам'ять про пасажирів збитого Боїнга. Сам процес почнеться сьогодні і стане ще одним кроком до викриття злочинного режиму РФ і перемогою міжнародного права над свавіллям.

Перше судове слухання пройде сьогодні, 9 березня, в юридичному комплексі "Схіпхол". Розслідування обставин авіакатастрофи тривало близько 5 років. Рейс МН17 слідував по маршруту Куала-Лумпур - Амстердам і був збитий над окупованою територією України 17 липня 2014 року. Трагедія забрала життя 298 людей - всіх хто був на борту літака.

Слідство оприлюднило свої висновки влітку минулого року. Відповідь на головне питання - хто збив літак - тепер дасть суд в Гаазі. У справі про збитий Боїнг 4 підозрюваних: Ігор Гіркін ("Стрєлков"), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець, який співпрацював з сепаратистами Леонід Харченко. Саме ці четверо, вважає слідство, координували дії з доставки ракетної установки, з якої був здійснений постріл по літаку. З чотирьох підозрюваних тільки один буде представлений перед судом, його інтереси захищатимуть два нідерландських адвоката.

Досудове слідство проводила міжнародна група, в яку входили представники Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії та України. Слідство відслухало сотні перехоплених телефонних розмов, переміщень і має докази, що установка "Бук" належала 53-й зенітній ракетній бригаді ППО російської армії, розташованій в Ростовській області. Але є нюанс. Для розгортання системи протиповітряної оборони, яка належить російській армії необхідно розпорядження вищих посадових осіб, які сидять в Кремлі. Тому судові слухання можуть стати початком кінця для всієї російської верхівки.

Крім того, безпосередні виконавці - також не такі прості. Наприклад, Ігор Гіркін, відомий також як "Стрєлков" - професійний найманець, співробітник російських спецслужб. "Прославився" після війни на Донбасі, однак у вузьких колах про Гіркіна знають ще, як і про учасника війни в Придністров'ї, Боснійських війнах, і в Чечні. На момент катастрофи Гіркін очолював "міністерство оборони" "ДНР" і керував бойовиками. Він організовував доставку установки назад до військової частини в Ростовську область після трагедії.

Також серед підозрюваних Сергій Дубінський "Хмурий", який воював в Афганістані і в Чечні, і колишній офіцер ГРУ РФ і Олег Пулатов "Гюрза", підполковник запасу ВДВ армії Росії. Пулатов знаходився поруч з установкою під час пострілу. Четвертий підозрюваний Леонід Харченко, громадянин України, командир розвідки ГРУ "ДНР". Харченко був підлеглим Пулатова і Дубінського. За деякими даними, Харченко - убитий, а троє росіян ховаються в РФ. Всі четверо оголошені в міжнародний розшук.

Росія звинувачення заперечує, висуваючи альтернативні і взаємовиключні версії. Спершу в Росії стверджували, що постріл по Боїнгу стався з території, непідконтрольній бойовикам, вказуючи на позиції української армії. Пізніше з'явилася версія про замах на літак Володимира Путіна, який нібито повертався з Латинської Америки тим же повітряним коридором. Пізніше конспірологічні версії пішли на другий план, і Росія звинуватила офіційне слідство і групу Bellingcat, яка систематично публікувала викривальні матеріали, в фальсифікації доказів.

Проте, в ЄС і, зокрема, в Нідерландах Росія розгорнула інформаційну кампанію по дискредитації слідчої групи. Напередодні початку судових процесів в Гаазі, в Нідерландах активізувалася діяльність мережі громадських організацій, метою яких було делегітимізувати висновки прокурорів.

За участю журналістки Russia Today Яни Єршової і нідерландського блогера Макса ван дер Верффа (Max van der Werff) був знятий фільм з місця краху Боїнга. З місця аварії, куди бойовики не пустили офіційних представників ОБСЄ, але пустили авторів цього фільму. Збіг? Автори, до того ж і не приховують, що зйомки фільму проходили за сприяння бойовиків "ДНР". Втім, в Амстердамі добре обізнані про те, як Росія формує громадську думку. Зокрема, Міністерство внутрішніх справ Нідерландів замовило Університету Амстердама дослідження на предмет поширення російської пропаганди. Вчені встановили мережу сайтів через які поширювався маніпуляційний контент.

Інформаційна тактика Кремля полягає в тому, щоб піддавати сумніву зібрані докази, маніпулювати деталями і підміняти контекст, щоб зняти з себе віднесеність, так як ставки цього разу - високі. Більш того, під час засідань будуть заслухані також свідчення свідків, імена яких засекречені. Сьогодні ніхто не може передбачити, скільки триватиме суд у справі МН17, однак процес безсумнівно стане для Росії переломним, після якого жонглювати смислами стане куди важче.

Українські Національні Новини

Політика