ukenru
strakhovikam-zminyat-umovi-roboti-rada-ukhvalila-nove-zakonodavstvo

Страховикам змінять умови роботи: Рада ухвалила нове законодавство

 • 12813 переглядiв

КИЇВ. 18 листопада. УНН. Верховна Рада України на засіданні у четвер, прийняла в цілому проект закону №5315 про страхування, передає кореспондент УНН. Відповідне рішення підтримало 235 народних депутатів.

Деталі

“Цей документ унормує діяльність страховиків щодо договорів страхування, посередників, та взаємодії зі споживачами, і дозволить Національному банку перейти від ліцензування за видами страхування до ліцензування за класами страхування”, — повідомляла голова підкомітету комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ірина Аллахвердієва.

Автори законопроекту стверджують, що чинний ЗУ “Про страхування” був ухвалений 25 років тому, відповідно, його положення не враховують останні тенденції розвитку світової фінансової інфраструктури, а закладені в ньому підходи до регулювання потребують осучаснення, уніфікації норм та створення однорідного регуляторного середовища.

У зв’язку з цим, ЗУ “Про страхування” пропонується викласти в новій редакції. Зокрема, положеннями законопроекту пропонується:

  • удосконалення термінології — визначено всі основні поняття, що стосуються сфери страхування (страховий ризик, страховий інтерес, об’єкт страхування, страхове покриття, страхова послуга тощо);
  • оновлення підходу до ліцензування страховиків;
  • удосконалення вимог до власників істотної участі страховика;
  • запровадження нового підходу в регулюванні діяльності осіб, які мають право здійснювати реалізацію страхових та перестрахових продуктів;
  • вдосконалення питань корпоративного управління, системи внутрішнього контролю та управління ризиками страховика;
  • запровадження нових підходів до необхідного наявного капіталу та вимог до платоспроможності страховика;
  • запровадження ефективних процедур виходу страховика з ринку;
  • оновлення процедур нагляду.

Позиція НБУ

Раніше позицію щодо законопроекту висловив Нацбанк. Зазначається, що законопроект враховує ключові вимоги законодавства Європейського Союзу, які Україна зобов’язана виконувати відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, а також принципи Міжнародної асоціації органів страхового нагляду (IAIS). У разі ухвалення закон буде вводитись у дію із відстроченням через два роки після його підписання Президентом.

Доповнення

Верховна Рада України на засіданні у четвер, 17 червня, ухвалила за основу проект закону № 5315 про страхування. Відповідне рішення підтримало 246 народних депутатів.

Українські Національні Новини

Політика