stoltenberh-ochikuie-shcho-shvetsiia-pryiednaietsia-do-nato-u-2024-rotsi

Столтенберг очікує, що Швеція приєднається до НАТО у 2024 році

 • 29802 переглядiв

НАТО очікує приєднання Швеції як 32-го члена до липня 2024 року

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що давно запланований вступ Швеції до оборонного альянсу завершиться 2024 року, повідомив він в інтерв'ю dpa, пише УНН.

Деталі

Генсек упевнений, що країну буде включено як 32-го члена альянсу на саміті НАТО не пізніше липня, повідомив він агентству dpa в інтерв'ю наприкінці року.

За його словами, Швеція виконала свої обіцянки, дані Туреччині. Наразі між Сполученими Штатами і Туреччиною тривають переговори щодо угоди по винищувачах F-16, яка стала ще однією вимогою уряду в Анкарі.

При цьому Столтенберг підкреслив важливість Туреччини для безпеки в Європі. "Це демонструє її стратегічне географічне положення на Чорному морі, а також той факт, що вони межують з Іраком і Сирією", - сказав він.

Туреччина "відіграє ключову роль" у боротьбі з "Ісламською державою", додав Столтенберг, зазначивши, що НАТО використовує турецьку інфраструктуру для перемоги над терористичною організацією.

Відповідаючи на запитання про розбіжності з Туреччиною, Столтенберг сказав: "Союзники по НАТО висловлюють занепокоєння з приводу умов роботи журналістів та інших питань, пов'язаних із верховенством закону".

Але, за його словами, саме для цього й існує НАТО - бути платформою, де союзники можуть висловлювати занепокоєння і порушувати питання.

Наступний черговий саміт НАТО відбудеться у Вашингтоні з 9 по 11 липня, і альянс також збирається святкувати своє 75-річчя.

Доповнення

Швеція подала заявку на вступ до НАТО в травні 2022 року, на це рішення вплинула війна кремля з Україною, і сподівалася приєднатися пізніше того ж літа.

Однак Туреччина звинуватила Швецію в недостатній прихильності боротьбі з "терористичними організаціями", такими як Курдська робітнича партія (РПК), і відмовилася дати свою згоду. Нові члени альянсу мають бути одноголосно схвалені нинішніми членами.

Після того як Швеція пішла на поступки, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган нещодавно оголосив, що дозволить ратифікацію турецькому парламенту. Однак водночас він хоче, щоб Конгрес США дав добро на постачання американських винищувачів F-16 до Туреччини.

Дипломати кажуть, що заклик Ердогана пролунав у відповідь на той факт, що такі союзники, як США і Німеччина, останніми роками обмежили експорт зброї в Туреччину, посилаючись на закупівлі Туреччиною зброї в росії та побоювання з приводу верховенства закону.

Щоб Швеція могла брати участь як повноправний член, усі нинішні члени альянсу мають ратифікувати так званий протокол про приєднання. Окрім Туреччини, цього ще не зробила Угорщина. Однак уряд у Будапешті неодноразово підкреслював, що Угорщина не буде останньою країною, яка піде на цей крок.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Харкові у новорічну ніч невідомі запустили феєрверк

     • 29444 переглядiв