ukenru
stariy-noviy-rik-chomu-i-yak-yogo-svyatkuyut-ukrayintsi

Старий Новий рік: чому і як його святкують українці

 • 25570 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Традиція святкувати Старий Новий рік з'явилася в результаті зміни літочислення і розбіжності двох календарів: григоріанського (нового стилю) і юліанського (старого стилю). За часів язичницької Русі, Новий Рік зустрічали 22 березня, у день весняного рівнодення. Але з прийняттям християнства, візантійський календар поступово витіснив традиційний язичницький "розпорядок" року – початком Нового Року стало 1 вересня, передає УНН.

У грудні 1699 року, Петро І вперше переніс початок року на 1 січня (за юліанським календарем). Тому для Московського царства (куди увійшла лівобережна Україна) Новий Рік розпочався на 4 місяці пізніше, аніж зазвичай.

У ХХ столітті, аби наздогнати "культурні народи" світу, від яких Російська Імперія відставала на 13 діб, Рада Народних Комісарів прийняла декрет "про перехід на західноєвропейський час". Згодом аналогічний декрет прийняла і Українська Народна Республіка. 16 лютого 1918 р. стало 1 березня 1918 р., і в Україні почав діяти григоріанський календар.

Як святкують в Україні?

Найперше з чим асоціюється Старий новий рік – це посівання. Обряд бере початок ще за дохристиянських часів, адже Новий Рік зустрічали навесні. Саме тому засівання пов’язують зі сподіваннями на добрий урожай. Засівають найчастіше діти, а щедріше за всіх обдаровують тих, хто приходить найпершим.

Зокрема, вечір напередодні Нового року (за старим стилем) є другим шансом для тих, хто зазнав невдачі під час сватання. Проте головною умовою для другої спроби є перебування дівчини вдома, що було практично неможливим, адже хутором ходили ватаги дівчат-щедрувальниць.

Важливо, щоб цього дня одяг у всієї сім’ї був ретельно випраний та охайний. Зазвичай, прийнято заходити до сусідів та перепрошувати за можливі незгоди у році, що минає. По сусідах йдуть після вечері, на яку обов’язково подають щедру кутю.

Для дівчат Щедрий вечір важливий можливістю дізнатися про своє майбутнє. Не дивно, що найпопулярнішими питаннями є все, що стосується майбутньої другої половинки. Дівчата гадають на каві, рисі, пишуть ім’я коханого на папірцях. Загалом все, аби бути готовою до наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийди, милий, уві сні: як ворожити на Різдво

Прикмети на Старий Новий рік

  • Якщо Василева (ніч перед Новим роком – ред.) ніч зоряна, то літо буде ягідним.
  • Якщо викинеш сміття – ризикуєш "викинути" і щастя.
  • Не варто позичати гроші 13-14 січня – рік буде у боргах.
  • Якщо дерева зранку будуть вкриті інієм – в Новому році буде багато меду.
  • Зоряне небо в Щедрий вечір означатиме ранню весну, морозний день – пізню весну, а сильний вітер – є знаком спекотного літа.

Нагадаємо, 13 січня в Україні святкують Щедрий вечір, або Меланки.

Українські Національні Новини

Суспільство