ssha-zaiavliaiut-shcho-iran-prosuvaietsia-vpered-u-kliuchovomu-aspekti-rozrobky-yadernoi-bomby

США заявляють, що Іран просувається вперед у ключовому аспекті розробки ядерної бомби

 • 16138 переглядiв

Високопосадовці США заявили, що Іран досяг успіхів у розробці ядерної зброї після квітневої атаки на Ізраїль. Держсекретар Блінкен зазначив, що Іран може бути "в одному або двох тижнях від цього".

Іран все більше говорить про створення ядерної бомби і досяг успіхів у розробці ключового аспекту цієї зброї приблизно з квітня, коли Ізраїль та його союзники відбили шквал іранських авіаударів по Ізраїлю, заявили два високопоставлені представники адміністрації США у п'ятницю, повідомляє AP, пише УНН.

Деталі

Держсекретар США Ентоні Блінкен і радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, виступаючи окремо на форумі з безпеки в Колорадо, заявили, що Сполучені Штати уважно стежать за будь-якими ознаками того, що Іран ухвалив рішення продовжити фактичну вепонізацію своєї ядерної програми.

Однак Салліван сказав: "Я не бачив рішення Ірану рухатися" у напрямку, що сигналізує про те, що він дійсно вирішив розробити ядерну бомбу прямо зараз.

"Якщо вони почнуть рухатися цим шляхом, вони виявлять справжню проблему зі Сполученими Штатами", - заявив Салліван репортерам на Форумі з безпеки в Аспені, який залучає американських політиків, журналістів та інших осіб.

"Те, що ми бачили в останні тижні та місяці, полягає в тому, що Іран дійсно просувається вперед" у розробці матеріалу, що розщеплюється, заявив Блінкен у п'ятницю під час панельної дискусії. Матеріал, що розщеплюється, може бути використаний як паливо для бомби.

Він звинуватив рішення адміністрації експрезидента США Дональда Трампа вийти із ядерної угоди. Трамп назвав угоду "дефектною за своєю суттю", коли припинив участь США у ній у 2019 році.

"Замість того, щоб бути принаймні у році до того, щоб мати проривну здатність для виробництва матеріалу, що розщеплюється, для ядерної зброї, вони, імовірно, знаходяться в одному або двох тижнях від цього", - сказав Блінкен, додавши, що "те, де ми зараз знаходимося, не дуже добре місце".

"Вони зараз не створили саму зброю, але... ви з'єднуєте ці речі разом: матеріал, що розщеплюється, вибуховий пристрій, і у вас є ядерна зброя", - сказав він.

За його словами, Сполучені Штати "дуже, дуже уважно" стежать за будь-якими ознаками того, що Іран працює над збройовою частиною виробництва бомби. За словами Блінкена, США також працюють над дипломатичною стороною, щоб стримати будь-які подальші зусилля.

Тим часом, за словами Саллівана, США відзначили "сплеск публічних коментарів з боку іранських чиновників, які міркують про таку можливість" після квітневих атак та контратак між Іраном та Ізраїлем та їхніми союзниками.

"Це стало новим. Це те, що привернуло нашу увагу", - сказав він.

Доповнення

Іран відновив прогрес у своїй ядерній програмі після того, як адміністрація експрезидента США Дональда Трампа припинила співпрацю США, після укладення в 2015 році угоди, яка звільнила Іран від санкцій в обмін на дозвіл більш жорсткого нагляду за програмою.

Іран заявляє, що його ядерна програма має цивільні цілі. США та інші члени міжнародного співтовариства вважають, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї тривалий час утримувався від того, щоб надати будь-який остаточний дозвіл іранським ученим на розробку ядерної зброї.

Але погані результати Ірану зі звичайними озброєннями 13 квітня, коли він розпочав свою першу пряму атаку на Ізраїль в межах одноденного обміну ударами, змусили спостерігачів стежити за зростанням інтересу Ірану до просування вперед з використанням ядерної зброї.

У той час, як заявив Ізраїль, Сполучені Штати та інші союзники збили 99% з приблизно 300 ракет і безпілотників, запущених Іраном після передбачуваного ізраїльського удару, внаслідок якого загинули два іранські генерали.

Популярні

Новини по темі

На фронті зафіксовано 135 бойових зіткнень – Генштаб

 • 106269 переглядiв