ssha-vvazhaie-shcho-rosiia-vykorystovuie-boty-na-osnovi-shi-v-svoii-dezinformatsiinii-kampanii-bloomberg

США вважає, що росія використовує боти на основі ШІ в своїй дезінформаційній кампанії – Bloomberg

 • 13762 переглядiв

Уряд США запобіг спробам рф поширювати дезінформацію за допомогою ботів зі штучним інтелектом, які створили близько 1000 фейкових профілів на у соцмережі X.

Влада США перешкодила спробам росії поширювати дезінформацію за допомогою ботів на базі штучного інтелекту, які створювали фейкові профілі на соціальній мережі X. Пише УНН з посиланням на Bloomberg.

За документами, оприлюдненими Міністерством юстиції США у вівторок, редактор одного з російських державних медіа розробив програмне забезпечення для ботоферми, фінансованої співробітником ФСБ. Від червня до грудня, в рамках цього проєкту було активно майже 1000 профілів, які маскувались під американців, розповсюджуючи проросійські державні наративи.

Один з профілів вигадав, що він є користувачем з Міннеаполісу, штат Міннесота, і опублікував відео, де нібито путін стверджує, що деякі території Польщі, України та Литви стали частиною росії після Другої світової війни.

Інший профіль, під ім'ям "Сью Вільямсон" з Грешема, штат Орегон, розмістив відео, яке ставить під сумнів кількість іноземних бійців, приєднаних до українських військ. Платформа X видалила згадані профілі, але не коментувала цю ситуацію.

Попередньо ботоферма була організована особою, яка працювала у 2022 році заступником головного редактора RT, російського медіа-агентства, що фінансується урядом, згідно з заявою під присягою, включеною до урядових документів. Документи не розкривають особу особи.

Ця особа, яка залишається працівником RT, з 2023 року стала керівником відділу цифрових медіа. Згідно з американськими заявами, саме під її керівництвом було розроблено програмне забезпечення для ботоферми, проєкт якого отримав схвалення та фінансування від офіцера російської розвідки, згідно з офіційними заявами під присягою. 

Особи, пов'язані з ботофермою, також переказали кошти за кордон для придбання двох доменних імен в американської компанії, з метою створення приватних поштових серверів, як вказано у судових документах. Відповідно до даних США, ці домени використовувались для створення електронних адрес, що уможливило реєстрацію щонайменше 968 фейкових акаунтів у соціальних мережах.

росія мала намір використовувати цю ботоферму для поширення іноземної дезінформації, створеної штучним інтелектом, масштабуючи свою роботу за допомогою ШІ, щоб підірвати наших партнерів в Україні та вплинути на геополітичні наративи, вигідні російському уряду

- йдеться у заяві директора ФБР Крістофера Рея.

Нагадаємо

Служба безпеки нейтралізувала дві ботоферми, які діяли на Житомирщині та у Дніпрі. Фігуранти допомагали спецслужбам рф зламувати телефони українських захисників та поширювати кремлівську пропаганду.

Ірина Колеснік

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    5 дітей стали жертвами ракетної атаки рф на Київ - мер

     • 51482 переглядiв

    Армія рф влучила в пожежну частину на Запоріжжі

     • 24806 переглядiв