ssha-ta-finliandiia-pidpysaly-uhodu-pro-oboronnu-spivpratsiu-na-tli-rozshyrennia-nato-zghadaly-i-pro-ukrainu

США та Фінляндія підписали угоду про оборонну співпрацю на тлі розширення НАТО: згадали і про Україну

 • 33387 переглядiв

США та Фінляндія підписали угоду про оборонне співробітництво. Договір Defence Cooperation Agreement (DCA) уможливить присутність і тренування американських сил та попереднє розміщення американської оборонної техніки на території Фінляндії. Виступаючи перед пресою на церемонії підписання угоди, державний секретар США Ентоні Блінкен назвав це історичним кроком у співпраці між двома країнами та привітав вступ Фінляндії до НАТО, передає УНН з посиланням на "Голос Америки".

"Сьогодні НАТО більше, сильніше та більш об'єднане, ніж будь-коли за всю 75-річну історію, й це зокрема й завдяки вступу Фінляндії, й скоро Швеція приєднається також", - сказав головний американський дипломат.

Після початку повномасштабного вторгнення росії до України Фінляндія стала найновішим членом НАТО, а Швеція очікує на завершення процесу вступу до альянсу.

"Фінляндія робить значний внесок до альянсу, ділиться технічним досвідом, приймаючи й проводячи військові навчання НАТО, відповідаючи й перевищуючи мету НАТО витрачати принаймні 2% ВВП на оборону", - розповів Блінкен.

Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що США - ключовий стратегічний союзник Гельсінкі, але й також найважливіший торговельний партнер. "Вступ у НАТО разом із DCA дає нам імпульс підняти співпрацю між США та Фінляндією до наступного рівня. Інший гарний приклад - це наша технологічна співпраця, що стала невіддільною частиною наших відносин. В цій царині ми віддані поглибленню наших зв'язків іще далі", - сказала урядовиця.

"DCA дає нам можливість діяти спільно в усіх ситуаціях і підсилює безпеку північноєвропейського та балтійського регіонів. Як союзник НАТО, Фінляндія збереже потужну національну оборону, що посилить НАТО. Я хочу підкреслити нашу сильну відданість альянсу та його безпеці в цілому. Вступ Швеції до НАТО - без затримок - є пріоритетом для нас", - заявила вона.

Говорячи про важливість колективного захисту союзників на тлі російської повномасштабної агресії проти України, держсекретар заявив: "Автократи, які хочуть перекроїти кордони однієї держави силою, практично напевне там не зупиняться. І саме тому ми продовжимо працювати разом, щоб захистити демократичні цінності, незалежність і суверенітет. НАТО й домовленості, як нинішня, створені, щоб передусім захищати".

Значну частину промови Блінкен присвятив тому, наскільки важливо підтримувати Україну, підкресливши, що Фінляндія надає значну гуманітарну, а також воєнну підтримку Києву в обороні від російської агресії.

"Американська допомога - критично важлива для того, щоб Україна могла побудувати власну спроможність стати на ноги - у військовому, економічному й демократичному вимірах, щоб переконатись, що загарбницька війна путіна залишається стратегічною поразкою. Ми продовжимо працювати із Конгресом, щоб затвердити запит президента Байдена на додаткове фінансування, що є життєво важливим для такого результату", - сказав він.

"Напавши на Україну, росія зробила монументальну стратегічну помилку. Продовження потужної підтримки України залишається ключовим пріоритетом для нас, - сказала Валтонен. - ЄС прийняв історичне рішення розпочати переговори про вступ України, ми просуватимемо угоди щодо довготривалої військової та фінансової підтримки України якомога швидше. Зрештою, Україна не лише бореться за свої суверенітет і свободу, а й за наші спільні цінності".

Блінкен додав: "Як я казав під час візиту до Гельсінкі, Фінляндія як ніхто знає, що на кону для України. У 1939 році фіни також зіткнулись із російським вторгненням, й довели, що вільний народ може чинити неймовірно потужний і стійкий опір. Ваша історія також служить нагадуванням про те, чому так важливо, щоб ми всі продовжували підтримувати Україну".

Антоніна Туманова

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Сумщина: армійці рф обстріляли сім громад у прикордонній зоні

     • 111886 переглядiв

    Україна рішуче засуджує ракетні випробування КНДР — МЗС

     • 36896 переглядiв