ssha-nayblizhchim-chasom-ogolosyat-noviy-paket-ozbroyen-dlya-tayvanyu-reuters

США найближчим часом оголосять новий пакет озброєнь для Тайваню - Reuters

 • 404379 переглядiв

КИЇВ. 28 липня. УНН. Сполучені Штати, як очікується, уже в п'ятницю оголосять про те, що вони нададуть Тайваню військову допомогу на суму понад 300 мільйонів доларів, з посиланням на двох американських чиновників у четвер повідомило Reuters, пише УНН.

Цей крок може роздратувати Китай, зазначає видання.

Деталі

Конгрес США санкціонував у бюджеті на 2023 рік допомогу Тайваню у вигляді зброї на суму до 1 мільярда доларів.

Один чиновник на умовах анонімності повідомив, що вартість пакету оцінюється приблизно 330 мільйонів доларів.

Білий дім відмовився від коментарів.

Очікується, що офіційне оголошення не включатиме список систем озброєння, що надаються.

В останні тижні чотири джерела заявили, що пакет, як очікується, буде включати чотири неозброєних розвідувальних безпілотника MQ-9A, але зазначили, що їх включення може провалитися, оскільки офіційні особи працюють над деталями видалення частини передового обладнання з безпілотників, яке є тільки у ВПС США. 

Інше питання полягало в тому, хто платитиме за переробку дронів, сказав один із поінформованих із цього приводу людей. Агентство Reuters не змогло визначити, чи були дрони частиною пакету.

Доповнення

Раніше Тайвань погодився придбати чотири досконаліші безпілотники MQ-9B SeaGuardian виробництва General Atomics, постачання яких намічено на 2025 рік.

Китай вважає демократично керований Тайвань своєю територією та за останні три роки посилив військовий тиск на острів. Він ніколи не відмовлявся від застосування сили для встановлення контролю над островом. Тайвань рішуче відкидає претензії Китаю на суверенітет і заявляє, що лише тайванці можуть вирішувати своє майбутнє.

Раніше цього місяця високопоставлений американський генерал заявив, що Сполученим Штатам та їхнім союзникам необхідно прискорити доставку зброї на Тайвань найближчими роками, щоб допомогти острову захистити себе.

Пекін неодноразово вимагав від США, найважливішого постачальника зброї на Тайвань, припинити продаж зброї на острів.

Програма президентського вилучення (PDA) використовувалися в екстреному порядку для прискорення надання допомоги Україні у сфері безпеки, дозволяючи президентові передавати товари та послуги із запасів США. Тайванська PDA, схвалена Конгресом минулого року, не екстрена.

Тайвань скаржився на затримки з постачанням американської зброї, такої як зенітно-ракетні комплекси Stinger, через те, що постачання з американських запасів переміщувалося в Україну, зазначає видання.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі