ukenru
spozhivchi-nastroyi-ukrayintsiv-pogirshilisya

Споживчі настрої українців погіршилися

 • 14012 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. У грудні 2017 року споживчі настрої українців погіршилися. Майже всі складові індексу зменшилися, а найсуттєвіше змінились очікування щодо безробіття. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, проведеного GfK Ukraine, передає УНН.

Зокрема, у грудні 2017 року індекс споживчих настроїв склав 60,3, що на 2 п. менше, ніж у листопаді. Індекс поточного становища зменшився на 0,3 п. та склав 57,5. Cкладові цього індексу змінились таким чином:

  • індекс поточного особистого матеріального становища склав 47,3, що на 0,2 п. нижче від показника у листопаді;
  • індекс доцільності великих покупок знизився на 0,4 п. та встановився на позначці 67,7.

Індекс економічних очікувань опустився у грудні на 3,2 п. – до рівня 62,1. Динаміка складових цього індексу виглядає так:

  • індекс очікуваних змін особистого матеріального становища зменшився на 2,4 п. порівняно з минулим місяцем та сягнув 55,9;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року зменшився на 2,7 п та склав 59,0;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років становить 71,5, що на 4,5 п. нижче за показник листопада.

Очікування українців щодо безробіття у грудні значно погіршилися: показник індексу очікуваної динаміки безробіття піднявся на 16,3 п. та склав 138,4.

Індекс інфляційних очікувань зріс на 3.5 п., склавши 190.3.

Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців лишилися майже без змін: індекс девальваційних очікувань знизився на 0,9 пунктів ─ до значення 165,7.

За даними аналітиків GfK, зменшення індексу споживчих настроїв зростання індексу очікувань динаміки безробіття, свідчить про невпевненість споживачів у перспективах росту економіки.

Довідка УНН.

Додамо, максимальні показники індексу споживчих настроїв індексу економічних очікувань і поточного стану досягають позначки в 200 пунктів.

Нагадаємо, у 2017 році найбільше зростання цін зафіксовано у Донецькій області – 15,9%.

Українські Національні Новини

Економіка