spolucheni-shtaty-zupynyly-dopomohu-hruzii-u-zviazku-z-ukhvalenniam-zakonu-pro-inoahentiv

Сполучені Штати зупинили допомогу Грузії у зв'язку з ухваленням закону про "іноагентів"

 • 22874 переглядiв

Сполучені Штати призупинили допомогу Грузії через ухвалення закону, подібного до російського закону про "іноземних агентів", який вважається несумісним з демократичними цінностями і ставить під загрозу шлях Грузії до євроатлантичної інтеграції.

Після перенесення на невизначений термін військових навчань "Гідний партнер - 2024", США призупинили допомогу Грузії. Рішення було викликане ухваленням у Грузії закону "про іноагентів". Пише УНН з посиланням на Deutsche Welle.

Приводом для такого рішення стало ухвалення в Грузії аналогічного російському закону "про іноагентів".

"Унаслідок цього закону США заморозили допомогу Грузії, і також не відбувається інтеграція в Євросоюз", - заявила заступник держсекретаря США з питань цивільної безпеки, демократії та прав людини Узра Зея.

Яку саме допомогу Грузії заморозили - у її повідомленні не йшлось.

"Побоювання з приводу антидемократичної траєкторії Грузії є глобальними, і ми закликаємо уряд Грузії прислухатися до них", - сказала Зея.

За її словами, представники США та Європейського Союзу регулярно висловлювали свої занепокоєння уряду, як на публічних заходах, так і під час приватних зустрічей.

"Я думаю, ми можемо тільки зробити висновок, що нинішній шлях Грузії несумісний із демократичними цінностями, які лежать в основі членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору, і, таким чином, ставлять під загрозу шлях Грузії до євроатлантичної інтеграції", - сказала Зея.

Нагадаємо

Європейський Союз допускає, що на тлі закону про іноагентів, який ухвалили у Грузії, ЄС може переглянути безвізовий режим з Тбілісі.

Ірина Колеснік

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Львові поховали прах одного з останніх командирів УПА

     • 18723 переглядiв

    Над Дніпропетровщиною збито безпілотник-розвідник

     • 27846 переглядiв