sohodni-mizhnarodnyi-den-bezprytulnykh-ditei-skilky-takykh-ditei-v-ukraini

Сьогодні Міжнародний день безпритульних дітей: скільки таких дітей в Україні

 • 29070 переглядiв

Напередодні повномасштабного російського вторгнення в Україні за офіційними даними було від 100 тисяч до 200 тисяч безпритульних дітей.

Сьогодні, 12 квітня у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Міжнародного дня безпритульних дітей, пише УНН.

Метою цієї події, яка була започаткована у 2011 році, є привернення уваги людства до проблеми ігнорування прав дитини, підвищення обізнаності щодо експлуатації дитячої праці, забезпечення доступу до різних послуг та надання можливостей розвитку безпритульним дітям.

За даними Організації Об’єднаних Націй, у світі нараховується близько 30 мільйонів безпритульних дітей.

Потужна хвиля безпритульності накрила Україну у першій половині 90-х років.  Ії головними причинами стали економічна криза, безробіття, масове збіднення більшості населення, суттєве скорочення соціальних гарантій, зростання злочинності. Як наслідок - зневіра у завтрашньому алкоголізація та наркоманизація населення. Всі ці дорослі проблеми безпосередньо впливали на різке зростання безпритульних дітей. Діти тікали з неблагополучних родин, деяких неповнолітніх батьки самі виганяли з дому, на вулицях опинялися сироти, яким родичі відмовляли у допомозі тощо.

У 2000-х роках ситуацію вдалося стабілізувати. Напередодні повномасштабного російського вторгнення в Україні за офіційними даними було від 100 тисяч до 200 тисяч безпритульних дітей. Хоча, за деякими даними таких дітей нараховувалося більше одного мільйона.

Опитування дітей, які "втікали на вулицю" щодо причин таких їх дій, виокремлює суто сімейний компонент, а саме: 38% з них – вигнані з дому; 15% – самі втекли; 13% від кількості вуличних дітей опинилися внаслідок матеріальної неспроможності родини утримувати дитину; 6% – зазнали фізичного насильства в сім’ї; у 55% дітей матері-алкоголічки, у 8% – наркоманки.

Наразі, невідомо скільки зараз безпритульних дітей в Україні і як російське вторгнення вплинула на їх кількість. Хоча досвід різноманітних попередніх воєн показує, що кількість безпритульних дітей в такі моменти безумовно зростає.

Водночас, за минулий рік зросла кількість дітей з груп ризику. Зокрема, у 2023 році майже на 7,5 тисяч стало більше дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

На початок 2024 року в Україні нараховувалося 49936 таких дітей.

"Добігла до околиці міста, там сльота і собаки злі" - сотні викрадених з України дітей окупанти тримають в регіональних інтернатах рф03.04.24, 19:54

Популярні

Новини по темі