sohodni-den-desantno-shturmovykh-viisk-zsu-osnovni-zavdannia-uchast-u-viini

Сьогодні День Десантно-штурмових військ ЗСУ: основні завдання, участь у війні

 • 3918 переглядiв

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначається День десантно-штурмових військ ЗСУ. Подія була започаткована у 2017 році на підставі указу президента

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначається День Десантно-штурмових військ ЗСУ. Подія була започаткована у 2017 році на підставі указу президента.

Створення ДШВ ЗСУ

Після здобуття Україною незалежності на базі повітрянодесантних військ радянської армії у лавах ЗСУ були сформовані аеромобільні війська. У 2012 році вони були перейменовані на високомобільні десантні війська, які до 2016 року перебували у складі Сухопутних військ ЗСУ.

Згодом створюється окремий рід військ, який отримує назву Десантно-штурмові війська ЗСУ.

Перше святкування Дня ДШВ ЗСУ відбулося 21 листопада 2017 року на Михайлівській площі у Києві. Тоді урочисто було проведено церемонію заміни блакитного берета на берети кольору maroon (темнобордовий) разом із новим беретним знаком, вручено штандарт командувача десантно-штурмових військ, ручено прапор роду військ, становлено текст клятви десантника.

В структурі Десантно-штурмових військ нараховується сім повітрянодесантних, аеромобільних та штурмових бригад, декілька допоміжних підрозділів, навчальний центр.

Командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ є генерал-майор Максим Миргородський.

Завдання Десантно-штурмових військ, участь у війні

На оцінками військових аналітиків, на початок повномасштабного російського вторгнення Десантно-штурмові війська нараховували близько 30-ти тисяч чоловік.

Основними завданнями Десантно-штурмових військ є:

– порушення управління військами і роботи тилу противника;

– унеможливлення планомірного використання резервів противником;

– боротьба з повітряними десантами і угрупуваннями противника, що прорвалися;

– заняття і утримання важливих об'єктів і рубежів з метою забезпечення безперешкодного і своєчасного оперативного розгортання власних військ та сил у визначених операційних зонах, районах.

З 2014 року, коли розпочалася АТО/ООС на Сході України, і з моменту повномасштабного російського вторгнення у лютому 2022 року Десантно-штурмові війська ведуть бойові дії на найгарячіших ділянках фронту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Суцільні руїни": десантники показали кадри звільненої Кліщіївки згори

Захар Подкидишев

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    21 листопада: Всесвітній день телебачення, День без музики

     • 7944 переглядiв