slovatski-dalekobiinyky-zbyraiutsia-pid-chas-blokady-na-kordoni-z-ukrainoiu-propuskaty-po-chotyry-vantazhivky-shchohodyny

Словацькі далекобійники збираються під час блокади на кордоні з Україною пропускати по чотири вантажівки щогодини

 • 31486 переглядiв

Словацькі далекобійники планують блокувати кордон з Україною, пропускаючи лише чотири вантажівки на годину, доки ЄС не відновить суворіші правила для українських перевізників. Протест спрямований на захист їхнього ринку шляхом відновлення дозвільної системи, скасованої після вторгнення.

Словацькі автоперевізники збираються почати блокувати кордон країни з Україною в п'ятницю, обіцяючи майже повне перекриття пункту пропуску для вантажівок - з пропуском чотирьох вантажівок щогодини - доти, доки ЄС не виконає їхніх вимог щодо посилення правил для українських колег, повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Голова словацької профспілки вантажоперевізників UNAS Станіслав Скала заявив, що його команда готова заблокувати ПП "Вишнє-Нємецке - Ужгород", єдиний пункт пропуску для вантажівок з 15:00 (16:00 за Києвом), пише видання.

Словацькі перевізники приєднуються до польських далекобійників, які з 6 листопада блокують декілька пунктів пропуску на кордоні з Україною. 

Польські та словацькі далекобійники , як вказано, вимагають, щоб ЄС відновив систему надання обмеженої кількості дозволів українським компаніям на роботу в блоці, а європейським далекобійникам – на в'їзд до України. Дозволи було скасовано після вторгнення рф.

Ми заблокуємо кордон і пропускатимемо чотири вантажівки щогодини

- сказав Скала агентству Reuters по телефону, прямуючи у бік "Вишнє-Нємецке" в п'ятницю.

За його словами, також зможуть провозитися військові вантажі, гуманітарні вантажі, а також товари, що швидко псуються, і тварини.

Він сказав, що блокада здійснюватиметься в обох напрямках кількома легковими автомобілями та за погодженням із поліцією. За його словами, у далекобійників буде бригада з кількох людей, які позмінно охоронятимуть блокаду.

Наступне рішення буде ухвалено після зустрічі міністрів транспорту ЄС у понеділок у Брюсселі, де, як очікується, делегації Польщі, Словаччини та Угорщини порушать цю тему.

"Єдина вимога - відновити дозволи, - сказав Скала. - Нас не цікавить політика, ми просто маємо захистити наш ринок".

Міністерство транспорту Словаччини, як вказано, заявило після зустрічі з перевізниками у середу, що передасть їхні вимоги до Брюсселя.

Доповнення

Європейський комісар з транспорту Адіна Велян заявила 29 листопада, що Україна та ЄС не можуть бути "заручниками" польських далекобійників, які блокують кордон. За її словами, ситуація "неприйнятна", і Брюссель залишає за собою право втручатися у забезпечення дотримання правил та застосування закону.

Популярні

Новини по темі