ukenru
shtam-delta-mozhe-probivati-vaktsinniy-zakhist-organizmu-kuzin

Штам "Дельта" може пробивати вакцинний захист організму - Кузін

 • 21713 переглядiв

КИЇВ. 6 липня. УНН. Інфікування більш заразним штамом коронавірусу "Дельта", який вже проник в Україні, може пробивати захист організму, отриманий від вакцини. Про це в інтерв'ю ТСН розповів заступник міністра охорони здоров'я - головний санітарний лікар України Ігор Кузін, передає УНН.

Цитата:

"За наявними зараз даними інфікування цим штамом дійсно може пробивати захист організму від вакцини. Він знижує ефективність тієї чи іншої вакцини. Однак це зниження варіюється в межах від 5% до 7%. Тобто, якщо ми казали, що вакцина захищає на 80%, то у разі інфікування "Дельтою" - це 72-73%", - повідомив Кузін.

Деталі

Водночас, зауважив головний санлікар, вакцинація будь-якою вакциною, яка зараз дозволена і використовується в світі, захищатиме від ризику померти або госпіталізації, незважаючи на штам. "Наразі невідомо і не було доказових даних щодо підвищення ризику реінфікування цим штамом", - зазначив Кузін.

Також головний санлікар додав, що країни, які зараз стикнулися з цим штамом, "реєструють не лише цифри підвищення рівня захворюваності, а й значне зростання навантаження на інтенсивні палати лікування (реанімація - ред.)". "І це є ключовим з точки зору протидії цьому вірусу", - додав він.

"Ключовим, напевно, зараз для нас і системи громадського здоров’я є забезпечення готовності країни до приходу цього штаму, наростити темпи вакцинації. Ми маємо працювати з організованими колективами, щоб не допустити поширення цього штаму. Окрему стратегію треба обирати для шкіл і навчальних закладів. Ми наближаємося до 1 вересня. Наприклад, Велика Британія реєструвала спалахи "Дельти" переважно в навчальних закладах шкільного або дошкільного типу", - повідомив Кузін.

Доповнення

Про перші два випадки коронавірусу штаму “Дельта” в Україні стало відомо 23 червня. Пацієнти, в яких було взято зразки на дослідження, повернулися з Російської Федерації.

Раніше в інтерв’ю УНН заслужений лікар України, головний інфекціоніст Ольга Голубовська розповіла, що коли запідозрила випадок “індійського” штаму — Delta, то через РНБО звернулася до директора Інституту молекулярної біології і генетики, професора Михайла Тукала з проханням визначити варіант вірусу.

Хворі лежали на той момент в одній з приватних клінік міста Києва, і щоб не втрачати час, тому що це було перед святами, вона набрала матеріал і відвезла його в інститут на власному авто.

Українські Національні Новини

Здоров'я