sholts-vidkhylyv-zaklyk-zelenskoho-zbyvaty-rosiiski-rakety

Шольц відхилив заклик Зеленського збивати російські ракети

 • 25195 переглядiв

Канцлер Німеччини Олаф Шольц не став підтримувати пропозицію Зеленського до західних союзників збивати російські ракети над Україною. Західні союзники по-різному відреагували на вимоги українського президента щодо використання зброї.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у четвер відхилив заклик Президента України Володимира Зеленського до західних союзників збивати російські ракети та безпілотники над територією України, повідомляє dpa, пише УНН.

Деталі

На саміті Європейського політичного співтовариства (EPC) неподалік Оксфорда у Великій Британії Шольц заявив, що такий крок, а також прохання Зеленського про зняття обмежень на використання Україною західної зброї на території росії, "поща питанням".

Зеленський про збиття Польщею російських ракет над Україною: технічно та юридично розглядається це питання15.07.24, 16:34

"Має бути колективна воля, щоб збити їх, як це було у випадку з іранськими ракетами та безпілотниками", - заявив Зеленський на зустрічі, на якій були присутні десятки європейських прем'єр-міністрів та президентів.

Ракети та дрони не є носіями державного суверенітету, заявив Зеленський. "Ці кроки необхідно зробити", - сказав він, згадавши поіменно США, Велику Британію, Францію, Німеччину та Польщу.

"Ваша хоробрість може мати вирішальне значення для світу", - додав Зеленський, звертаючись безпосередньо до лідерів.

Він також зажадав більшої свободи у використанні західної зброї на території росії.

Західні союзники України, вказує видання, по-різному відреагували на вимоги Зеленського у четвер.

Шольц із Німеччини сказав, що він бачить "консенсус" у тому, що збиття російських ракет і дозвіл Україні вражати цілі в росії "поза питанням".

"США також дуже чітко висловлюються з цього приводу", - додав він.

На противагу Шольцу, новий міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі заявив, що він виступає проти обмежень на використання Україною західної зброї.

"Важливо, щоб Україна ухвалювала власні рішення щодо своїх операцій, доки вона веде цю війну, а її молоді чоловіки та жінки перебувають на передовій", - сказав Ламмі.

"Однак перспектива того, що союзники по НАТО збиватимуть російські ракети, здається надуманою", оскільки генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який йде у відставку, відкинув цю пропозицію минулого тижня, зазначає видання.

"Ми не станемо стороною конфлікту. Саме тому ми підтримуємо Україну у знищенні російських літальних апаратів, але НАТО не буде в цьому безпосередньо брати участь", - заявив Столтенберг.

Чим менше у нас буде обмежень щодо зброї, тим більше росія буде рухатись у напрямку миру – Зеленський18.07.24, 14:30

Юлія Шрамко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    OpenAI випускає дешевшу та легшу модель для розробників

     • 8035 переглядiв