ukenru
shmyhal-vydilyv-5-sektoriv-v-yakykh-ukraina-khoche-zaiavyty-pro-sebe-yak-maibutnii-chlen-yes

Шмигаль виділив 5 секторів, в яких Україна хоче заявити про себе як майбутній член ЄС

 • 50272 переглядiв

Україна прагне утвердити себе як майбутнього члена ЄС у сферах оборони, енергетики, сільського господарства, сировини та цифрових технологій.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль виокремив п'ять секторів, в яких Україна сподівається заявити про себе як майбутній член ЄС. Йдеться про оборону, енергетику, сільське господарство, сировинний сектор і цифрові технології. Про це він сказав в інтерв'ю виданню Euractiv, передає УНН.

Деталі 

"Подивіться на наш оборонний і військовий сектор - Україна є центром військових і оборонних технологій, виробляє нове високотехнологічне обладнання, і в нас є потенціал стати європейським щитом, європейським арсеналом і зміцнити оборонний потенціал ЄС", - заявив Шмигаль. 

Він зазначив, що в Україні зараз одні з найсильніших у світі збройних сил, з багаторічним реальним досвідом на полі бою. "Це може зміцнити європейську оборонну систему", - вказав прем'єр. 

Україна може стати енергетичним хабом і "газовою безпекою" для Європи, вважає Шмигаль, додаючи, що Київ може "принести стабільність і більше потенціалу, як економічного, так і енергетичного" в ЄС.

"Ми пережили дві дуже важкі зими, коли росія тероризувала нашу енергетичну інфраструктуру, але у нас все ще є надлишок у нашій енергетичній системі, і ми можемо постачати чисту зелену енергію на європейський ринок", - заявив Шмигаль. 

Україна схвалила план реформ для програми ЄС на 50 млрд євро, планує направити Єврокомісії найближчим часом - Шмигаль18.03.24, 11:57 • [views_0]

"У нас є одне з найбільших на континенті підземних сховищ газу на території України, 33 мільярди кубометрів, у дуже безпечних умовах, якими вже зараз користуються багато європейських компаній. Ми могли б збільшити ці потужності для них до 10-15 мільярдів кубометрів", - додав він.

Шмигаль наголосив, що Україна також може "принести більше стабільності на світовий продовольчий ринок, і разом із нами ЄС може стати сильним геополітичним гравцем, коли йдеться про продовольчу стабільність і безпеку у світі".

Прем'єр-міністр України відкинув побоювання, що деякі країни-члени ЄС можуть хотіти сповільнення прогресу через наявні побоювання щодо звинувачень у нечесній торговельній практиці.

"Ми не маємо наміру створювати нечесну конкуренцію з нашими сусідами, європейськими країнами та європейськими фермерами", - сказав Шмигаль.

Він додав, що Київ готовий конкурувати за правилами ЄС і "готовий до спілкування, переговорів і компромісів".

Україна очікує, що переговори про вступ до ЄС розпочнуться в першій половині цього року - Шмигаль 18.03.24, 11:18 • [views_0]

Крім того, Київ розраховує розвивати спільно з європейськими інвесторами видобуток і переробку сировини та природних ресурсів.

Україна володіє 5 % світових запасів сировини і природних ресурсів, зокрема 22 з 30 найважливіших видів сировини, що мають вирішальне значення для європейського виробництва, таких як літій, кобальт і титан.

"У нас також є дуже хороші технології для кіберзахисту завдяки нашій гібридній війні з росією, які можуть бути корисними для ЄС для підвищення безпеки і стабільності в кіберзахисті в цифровій сфері", - сказав Шмигаль.

Він зазначив, що Україна також планує розширити свою інфраструктуру від Чорного моря до Балтики і взяти участь у проєкті Rail Baltica.

Доповнення

Майбутній вступ України до ЄС принесе союзу більше вигод, ніж витрат, і країни-члени Європейського союзу мають схвалити наступні формальні кроки наприкінці цього тижня.