ukenru
shansi-pivnichnogo-potoku-2-yak-biznesu-z-kozhnim-misyatsem-stayut-vse-girshe-kachka

Шанси "Північного потоку-2" як бізнесу з кожним місяцем стають все гірші - Качка

 • 33732 переглядiв

КИЇВ. 8 листопада. УНН. Навіть якщо фізично Росія добудує "Північний потік-2", на наступні 5-7 років життєздатність цього проекту буде під великим питанням. Про це в коментарі УНН розповів заступник міністра з розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства – торговий представник України Тарас Качка.

"Взагалі "Північний потік-2" намагається всіма зусиллями протистояти тому, що він має відповідати нормам права Євросоюзу. Якщо ви знаєте, "Північний потік" подав інвестиційний спір проти Єврокомісії, а також в Європейському суді в Люксембурзі намагається оскаржити саму директиву (газову директиву ЄС - ред.). Відповідно, якщо будь-який такий аналогічний вектор йде у випадку з ініціатив Німеччини, тобто якщо Німеччина схвалить якийсь законодавчий акт, який буде надто "креативним" по відношенню до вимог директиви, відповідно це рішення буде предметом різноманітних юридичних справ, від дипломатичних, міждержавних, до Європейського суду від нас, від Польщі, від приватних компаній - так само, як це було з Opal", - сказав Качка, відповідаючи на запитання про те, якими є шляхи зупинити "Північний потік-2" на тлі кроків Німеччини.

З його слів, у випадку з Opal деякі позови були враховані, деякі - ні, але кількість суб’єктів, які будуть протистояти цьому рішенню, буде досить високим.

“Треба зрозуміти, що на сьогоднішній день "Північний потік-2" як проект вже не вдався, тому що він застряг у всіх цих процедурах. Ці юридичні процедури, тобто надалі той самий факт, що сам "Північний потік" судиться проти Єврокомісії означає, що вони розуміють, що бізнес-модель, закладена у "Північний потік-2", не відповідає європейським вимогам, і вони це підтверджують - це перше. А друге - це те, що без вирішення цих юридичних питань цей проект нежиттєздатний фінансово. Тому навіть якщо фізично Росія добудує трубу, на наступні 5-7 років життєздатність цього проекту буде під великим питанням, і очевидно, що шанси "Північного потоку-2" як юридичної, фінансової конструкції, як бізнесу, вони дедалі, з кожним місяцем цих юридичних баталій стають все гірше, і перспективи стають все гірше і гірше. Відповідно в цей час міняється сам ринок газу як такий. І на відміну від Росії, Газпрому і "Північного потоку-2" ми до цих змін готові. Ми більш динамічні. Тому з цієї перспективи це все - та юридична битва, яка відбувається через Бундестаг, через суди, через Єврокомісію, через наші постійні переговори, вона - це просто процес трансформації газового ринку як такого", - зауважив торгівельний представник.

На уточнююче питання про те, чи означають ці шляхи, простою мовою, оскарження рішень в судах, співрозмовник зазначив, що "це не проста мова".

"Проста мова - це те, що зараз відбувається, грубо кажучи, проект перейшов у фазу юридичного протистояння. Тобто від процедури тут мало що залежить. Процедури тут другорядні у порівнянні з тим, що відбувається по суті. Суть полягає в тому, що кожна така дія "Північного потоку-2", як-от в Бундестазі, отримає протидію у вигляді судового позову. Це головне. А вже який саме суд, хто подасть, коли - це вже другорядне. Тобто всі юридичні можливості будуть використані. Повірте, всі, хто можуть подати будь-які заперечення, скарги, навіть, я думаю, Європейська Комісія буде виступати проти таких рішень Бундестагу. Тобто, цих позовів буде неймовірно багато, якщо воно буде виходити за межі того, що є в директиві, а очевидно, що ця пропозиція в Бундестазі - це є надто "креативне" ставлення до директиви", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данія надала дозвіл на завершення "Північного потоку-2"

На питання про його особисте ставлення на кроки Німеччини щодо "Північного потоку-2", Качка відповів, що розуміє її позицію.

"З їхньої точки зору - я розумію, тому що їхня логіка полягала в тому, що, грубо кажучи, обидва маршрути мають право на існування. Ми ж кажемо, що питання не в маршрутах, питання в тому, як функціонує ринок. І проблема не в тому, що має бути один маршрут чи два. Проблема в тому, що не повинно існувати таких бізнесів, як "Північний потік-2", тому що він побудований на антиєвропейських правилах. До речі рішення по Opal, яке було Європейського суду в Люксембурзі, це підтвердило - підтвердило нашу точку зору", - додав він.

Нагадаємо, Тарас Качка назвав нісенітницею пропозицію Росії “обнулити взаємні претензії” щодо газу.

Українські Національні Новини

Політика