ukenru
serednomisyachniy-dokhid-pereselentsya-menshiy-za-prozhitkoviy-minimum

Середньомісячний дохід переселенця менший за прожитковий мінімум

 • 11526 переглядiв

КИЇВ. 4 травня. УНН. Середньомісячний дохід на одного члена домогосподарства переселенця становить 2 239 грн. Він є нижчим за фактичний прожитковий мінімум – 3 215 грн. Про це свідчать результати опитування проведеного МОМ та Агентством ООН з питань міграції в березні 2018 року, передає УНН.

"Середньомісячний дохід на одного члена домогосподарства переселенця становить 2 239 грн, це трохи менше від 2 446 грн, зафіксованих у грудні 2017 року. Середньомісячний дохід залишається нижчим за фактичний прожитковий мінімум, розрахований у березні цього року на рівні 3 215 грн. Чверть опитаних домогосподарств ВПО (внутрішньо переміщених осіб - ред.) має середньомісячний дохід до 3 тис. грн., тоді як майже половина сімей ВПО живуть на 3-7 тис. грн. на місяць", - йдеться у дослідженні.

При цьому, 54% ВПО витрачають свої кошти лише на харчування чи змушені заощаджувати навіть на цьому. Цей показник зріс на 10% у порівнянні із попереднім опитуванням, проведеним у грудні 2017 року.

Також, згідно з даними дослідження, наразі медичне обслуговування є недоступним для багатьох вимушених переселенців через високу вартість ліків та послуг. Частка ВПО, задоволених доступністю медичних послуг, різко знизилася з 85% у грудні 2017 року до 62% у березні 2018 року.

Водночас ситуація із зайнятістю ВПО залишається відносно стабільною з червня 2017 року. Наразі працевлаштовані 48% переміщених осіб. 12% ВПО на даний час активно шукають роботу, і переважна більшість із них (78%) – жінки. Майже 40% серед тих, хто шукає роботу, зазначили, що найбільшою проблемою є відсутність вакансій.

Довідка УНН.

Дослідження Національної системи моніторингу проводить Міжнародна організація з міграції (МОМ), Агентство ООН з питань міграції. В останньому раунді було опитано 2 420 переселенців шляхом особистих інтерв’ю, а ще 3 611 ВПО – через телефонні інтерв’ю.

МОМ за підтримки Європейського Союзу з березня 2016 року проводить регулярне дослідження під назвою "Національна система моніторингу ситуації з внутрішньо переміщеними особами в Україні" (НМС).

У ході дослідження збирається інформація щодо соціально-економічних даних ВПО та їхніх домогосподарств, тренди та наміри щодо переміщення, ситуації з працевлаштуванням та доходом, доступом ВПО до соціальних послуг і допомоги у 24 областях України та місті Києві.

Як повідомляв УНН, на харчуванні змушені заощаджувати 27,5% жінок проти 20,7% чоловіків серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Про це свідчать дані дослідження “Стан дотримання та забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб”

Українські Національні Новини

Економіка