sayti-ukrayinskikh-derzhorganiv-stanut-dostupnimi-dlya-lyudey-z-porushennyam-zoru-chi-slukhu

Сайти українських держорганів стануть доступними для людей з порушенням зору чи слуху

 • 214572 переглядiв

КИЇВ. 26 липня. УНН. Кабмін ухвалив постанову, що зобов’язує держоргани зробити всі сайти вебдоступними відповідно до міжнародних стандартів. Завдяки цьому контент на інформаційних ресурсах стане доступніший для людей з порушеннями зору, слуху чи моторики. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства цифрової трансформації, пише УНН.

Деталі

Нова постанова зобов’язує всі державні установи привести свої сайти, онлайн-портали та застосунки у відповідність до нового держстандарту з вебдоступності. Він розроблений на основі міжнародних рекомендацій WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines).

Це настанови, які визначають, як зробити онлайн-контент доступним для широкого кола користувачів.

Зокрема, для людей з порушеннями зору, слуху чи моторики. Наприклад, WCAG 2.1 містить правила перекладу жестовою мовою, особливості читабельності тексту, розміщення картинок тощо. Їх мають використовувати веброзробники при створенні онлайн-ресурсів.

Постанову розробили в межах Національної стратегії з безбарʼєрності, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська. Її ухвалення допоможе узгодити українське законодавство з міжнародними стандартами з вебдоступності.

У лютому настанови WCAG 2.1 вперше були перекладені українською мовою. Це допомагає українським розробникам швидко створювати онлайн-ресурси для широкого кола користувачів, зокрема людей із порушеннями зору чи слуху.

Ініціативи з вебдоступності реалізовані в межах проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: Підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), який ПРООН в Україні реалізує за фінансової підтримки Швеції.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Франція допоможе відновити культурну спадщину Одещини

     • 171279 переглядiв

    Харківщина потрапила під обстріл "шахедів", є влучання

     • 503593 переглядiв