saudivska-araviia-razom-z-nyzkoiu-krain-opek-chynyt-opir-na-shliakhu-do-ambitnykh-rezoliutsii-na-cop28

Саудівська Аравія разом з низкою країн ОПЕК чинить опір на шляху до амбітних резолюцій на COP28

 • 57434 переглядiв

На кліматичній конференції продовжуються дискусія, яку раніше викликав лист нафтового картелю ОПЕК до країн-членів цієї організації, в якому містився заклик до блокування амбітних резолюцій про поетапну відмову від викопного палива - вугілля, нафти і газу. Опір ОПЕК викликає негативну реакцію з боку європейських міністрів, передає УНН із посиланням на Financial Times та Finance Yahoo.

Деталі

Нафтовий картель ОПЕК, згідно з інформацією видання Financial Times вказує, що поточні переговори на COP28, спрямовані на "невиправданий і непропорційний тиск на викопне паливо", - це викликало негативну реакцію європейських міністрів.  

За словами кількох учасників переговорів, Саудівська Аравія перешкоджає головним переговорам ООН щодо клімату та чинить тиск на їх президентство, Об’єднані Арабські Емірати, намагаються змістити фокус від нафто- та газовидобувних країн, а Султан аль-Джабер, який є президентом COP28 і керівником Національної нафтової компанії Абу-Дабі, як вказується, перебуває під "сильним тиском" з боку Саудівської Аравії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Візит путіна в ОАЕ і Саудівську Аравію: зміцнення нафтової співпраці та спроба протидіяти зусиллям Заходу щодо ізоляції рф

Що кажуть європейські міністри 

Тереза ​​Рібера, віце-прем’єр-міністр Іспанії та співголова переговорної групи ЄС COP28, сказала, що "огидно, що країни ОПЕК намагаються поставити планку там, де вона має бути".

Міністр енергетики Франції Агнес Паньє-Рунаше заявила, що вона "приголомшена" та "розгнівана" поштовхом ОПЕК.

Я розраховую на те, що президент [COP28] не буде вражений цими заявами та досягне угоди, яка підтверджує чітку мету поступової відмови від використання викопного палива

- сказала Паньєр-Руначер.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала Саудівську Аравію, і також вказавши Китай,  - не стояти на шляху амбітних резолюцій на кліматичній конференції.

В інтерв'ю радіо Deutschlandfunk, Бербок заявила, що "що ми ще не там, де ми повинні бути наприкінці цієї кліматичної конференції", а також вказала про відповідальність за "малі острівні держави, де людей вже евакуюють, оскільки узбережжя відриваються".

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що на Конференції ООН з питань клімату (COP28) делегати домовилися про створення фонду для допомоги країнам, що розвиваються. Генеральний секретар ООН Гутерріш закликає лідерів підтримати фонд, спрямований на забезпечення кліматичної справедливості для вразливих верств населення

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2023 рік стане найтеплішим роком за всю історію спостережень - Copernicus

Ігор Тележніков

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі