rynok-nerukhomosti-vidnovliuietsia-popyt-pozhvavliuietsia-peredusim-na-hotove-zhytlo-nbu

Ринок нерухомості відновлюється, попит пожвавлюється передусім на готове житло - НБУ

 • 29303 переглядiв

Ринок нерухомості в Україні поступово відроджується, причому перевага надається готовому житлу, хоча обсяги продажів залишаються нижчими, ніж до вторгнення; ціни на житло стабільні на первинному ринку, але зростають на вторинному ринку.

В Україні ринок нерухомості поволі відновлюється, але передусім попит пожвавлюється на готове житло. Про це заявила директор Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова під час презентації звіту про фінансову стабільність, передає УНН.

Поволі відновлюється ринок нерухомості, але позитивні тенденції нині властиві лише вторинному ринку. Тобто попит пожвавлюється передусім на готове житло. Зростає кількість угод, але залишається значно нижчою, ніж показники до повномасштабного вторгнення

- сказала Дадашова.

Згідно зі звітом, кількість житла, що пропонується до продажу, дещо зросла завдяки завершенню довоєнних проєктів. "Однак через повільні старти нових об’єктів пропозиція буде обмеженою у довгостроковій перспективі", - вказано у звіті.

"Зростання цін на житло на первинному ринку зупинилося, на вторинному – уповільнилося. Водночас вартість оренди зросла. Тож співвідношення ціни до оренди вперше за півтора роки наблизилося до довгострокового середнього", - зазначається у звіті.

Повідомляється, що іпотечне кредитування за програмою "єОселя" відіграє дедалі більшу роль для ринку, однак несубсидованої іпотеки зараз немає.

Також повідомляється, що протягом 2023 року кількість угод купівлі-продажу житла зростала. Середня кількість договорів, укладених у ІІ-ІІІ кварталі 2023 року, майже наполовину перевищувала середні показники другого півріччя 2022 року. 

"Однак купівельна активність залишається майже вдвічі нижчою, ніж у середньому протягом трьох років до "великої" війни. Попит переважно концентрується на вторинному ринку, населення охочіше придбає готове житло у безпечніших регіонах. Від інвестицій у новобудови стримують як тривалі строки спорудження житла, так і ризики недобудови, що посилюються скрутним станом галузі", - йдеться у звіті. 

Доповнення

Пік кредитних втрат українськими банками вже пройдено. В цьому році банки майже не формували резерви під кредитні втрати.

Анна Мурашко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Оцінку стійкості пройшло 20 українських банків – Нацбанк

     • 24655 переглядiв

    Польща готує новий пакет допомоги Україні

     • 79521 переглядiв