ukenru
rosiyskiy-opozitsioner-rozpoviv-scho-stalosya-b-yakbi-rosiya-okupuvala-odesu

Російський опозиціонер розповів, що сталося б, якби росія окупувала Одесу

 • 750349 переглядiв

КИЇВ. 3 червня. УНН. Якби росія окупувала Одесу, то взяла б під свій контроль Одеський припортовий завод. Таку думку журналістам УНН висловив колишній депутат Держдуми, російський опозиціонер Ілля Пономарьов.

Цитата

“На мій погляд, очевидно, що якби їм вдалося дійти до Одеси, то відповідно контроль над заводом (Одеський припортовий – ред.) – теж був би встановлений. Як невід'ємні наслідки”, - вважає Пономарьов.

Він пояснив, що в рф досі не запустився альтернативний аміакопровід, через який можна було б транспортувати аміак. Тому наразі для росії існує лише один шлях його експорту - через Одеський припортовий завод, через аміакопровід “Тольятті-Одеса”. У 2020 році цей трубопровід забезпечував 68% загального обсягу реалізації “Тольяттіазоту”(“ТоАЗ”) - російського підприємства, яке й виробляє цей аміак.

“Ще до початку війни в росії йшла активна підготовка для будівництва альтернативного аміакопроводу: була узгоджена траса, зроблені землевідведення.

І реалізації цього проекту заважало лише одне – це корпоративний конфлікт, який точився навколо "Тольяттіазот", та незавершеність юридичних процедур”, - пояснив російський опозиціонер.

Додамо

У рф постійно заявляли - мовляв, працювати з Україною - ризиковано. Так, "Укрхімтрансаміак" (одне з найбільших світових транспортувальників рідкого аміаку і оператор української ділянки магістрального аміакопроводу "Тольятті-Одеса") у 2016 році зупиняв транзит аміаку, у 2017 році обіцяв законсервувати частину трубопроводу Україною. Наприкінці 2021 року в публічній площині з'являлися повідомлення про зниження швидкості транзиту аміаку.

“ТоАЗ” шукав варіанти диверсифікації напрямів експорту продукції протягом десятиліть. Але по факту так и не досяг в цьому успіху.

На початку березня цього року підконтрольне російському бізнесмену Дмитру Мазепіну підприємство “Хімактивінвест” збільшило частку у "Тольяттіазот" з 9,75% до 80,51% акцій. Безпосередньо Мазепін контролює ще 0,23%. І це - попри санкції, які були накладені на Мазепіна з боку ЄС.

“Я вам скажу, що ймовірність того, що Мазепін повинен був взяти контроль над цим підприємством ("Тольяттіазот") – вона наближалася до 100%. Принаймні, з погляду кремля це питання вже було вирішене. Питання було лише в тому - коли це станеться. Тому що є юридичні процедури, які потрібно було довести до кінця. Ось, власне, про це я вам і говорю – вони не були закінчені”, - резюмував Пономарьов.

Нагадаємо

На думку військового експерта Олега Жданова, росія буде атакувати Одесу до того моменту, поки в них залишаються ракети.

Водночас, як зауважив економічний експерт Олексій Кущ, Одеса для росії - стратегічно важливе місто з точки зору логістики і товарообігу України зі світовими країнами як за експортом, так і за імпортом.

І попри те, що можливість ракетних ударів, як з корабля росії в Чорному морі, так і з літаків військ рф - ще висока, низка підприємств не є метою атаки рф, серед них, зокрема - й Одеський припортовий завод (ОПЗ), вважає Кущ. А все - через аміакопровід “Тольятті-Одеса”.

На думку Куща, росіянам важливо не нищити цей завод, а взяти його під контроль через те, що для російського підприємства “Тольяттіазот” – Одеський припортовий завод - це єдина можливість транспортувати аміак, який воно виробляє.

Стосовно того, що війна в Україні вигідна агресору ще й з економічної точки зору, розповів радник Президента Олег Устенко. На його думку, окупувавши Україну, росіяни хотіли мати якомога більший вплив на економіку нашої держави.

Серед тих, хто був задіяним в плануванні нападу на Україну, може бути й російський бізнесмен, співвласник "Уралхіму", "Уралкалію" і "Тольяттіазоту" Дмитро Мазепін, який ще наприкінці минулого року заявляв, що хоче знизити залежність від постачання аміаку через Україну.

Додамо, що від поставок аміаку через Україну на Захід росія щорічно отримувала до 12 мільярдів доларів.

Українські Національні Новини

Економіка