ukenru
rosiyska-delegatsiya-v-parye-initsiyuye-debati-schodo-movnogo-pitannya-v-ukrayini

Російська делегація в ПАРЄ ініціює дебати щодо "мовного питання" в Україні

 • 15749 переглядiв

КИЇВ. 20 січня. УНН. Російська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи ініціює проведення дебатів щодо мовного питання в Україні. Про це повідомив народний депутат, член постійної української парламентської делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі, передає УНН.

"Російська делегація в ПАРЄ ініціює проведення дебатів щодо мовного питання в Україні.

Їх занепокоєння викликано вступом в силу статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". На їхню думку, зараз в Україні проходить "цілеспрямована агресивна кампанія" проти російської мови", - повідомив Гончаренко.

Нагадаємо, спікер Держдуми Російської Федерації В'ячеслав Володін доручив підготувати проекти заяв нижньої палати в зв'язку з нібито "обмеженнями на використання російської мови в Україні".

Так, з 16 січня українська мова стала мовою обслуговування споживачів в Україні як єдиною державною.

Вступає в силу стаття 30 Закону про забезпечення функціонування української мови як державної, яка закріпить остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" ще 16 липня 2019 року вступив в силу, проте впроваджується він поступово.

Законом закріплюється положення української мови як єдиної державної (офіційної) мови в Україні. З моменту вступу в силу документ є обов'язковим для органів державної влади та громадських сфер по всій Україні.

З 16 січня супермаркети, кафе, ресторани, банки, аптеки, АЗС, спортзали, бібліотеки або інтернет-магазини повинні обслуговувати клієнтів українською мовою.

Також відзначимо, що з 16 по 18 січня на адресу Уповноваженого з захисту державної мови надійшло близько 100 скарг з обслуговування українською мовою, в основному з Києва, Львова, Харкова та Одеси. Третина скарг стосувалися сфери обслуговування споживачів.

Українські Національні Новини

Політика