rosiiska-propahanda-vykorystovuie-feikovi-akaunty-tiktok-dlia-poshyrennia-dezinformatsii-pro-ukrainskykh-chynovnykiv

Російська пропаганда використовує фейкові акаунти TikTok для поширення дезінформації про війну та українських чиновників

 • 30785 переглядiв

BBC викрила російську дезінформаційну кампанію в TikTok за допомогою фейкових акаунтів, які поширювали брехню про українських чиновників, що зіграло свою роль у звільненні колишнього міністра оборони України Олексія Резнікова.

Журналісти розкрили російську пропагандистську кампанію з тисячами фейкових акаунтів у TikTok, які поширюють дезінформацію про війну в Україні та українських посадовців, в тому числі і щодо колишнього міністра оборони Олексія Резнікова, повідомляє BBC, пише УНН.

Деталі

"ВВС розкрила російську пропагандистську кампанію з тисячами фейкових акаунтів у TikTok, які поширюють дезінформацію про війну в Україні. Відео регулярно збирають мільйони переглядів і мають очевидну мету підірвати підтримку Заходу", - пише видання.

В основному у відео просувалися неправдиві заяви, про те, що українські високопосадовці та їхні родичі купили розкішні автомобілі чи вілли за кордоном після вторгнення росії в лютому 2022 року.

Донька Олексія Резнікова Анастасія Штейнгауз журналістам BBC зазначила, що фейкові відео TikTok зіграли роль у звільненні її батька з посади міністра оборони.

Одним із таким відео, за словами Штейнгауз, було про те, що вона придбала віллу у Мадриді (Іспанія).

"Штейнгауз спочатку відкинула відео як одноразове, але наступного ранку їй надіслали схожий ролик у TikTok, у якому стверджувалося, що вона купила віллу на Французькій Рив’єрі", - додає видання.

За її словами, вона не володіє нерухомістю в Іспанії чи Франції чи "десь за межами України", а також зазначила, що інші відео прямо спрямовані на її батька.

BBC Verify відстежила фотографії будинків у Мадриді та Каннах на двох місцевих сайтах нерухомості, і обидва вони все ще продавалися.

Донька Резнікова також зазначила, що відео, які їй регулярно надсилаються, належать великій російській мережі підроблених облікових записів TikTok, які видають себе за справжніх користувачів з Німеччини, Франції, Польщі, Ізраїлю та України.

Використовуючи пошук за хештегами та власні рекомендації TikTok, BBC Verify вдалося відстежити сотні подібних відео, націлених на десятки українських чиновників. Акаунти, які їх опублікували, використовували вкрадені фотографії профілів, у тому числі таких знаменитостей, як Скарлетт Йоханссон, Емма Вотсон і Колін Фаррелл

- зазначає ВВС.

Повідомляється, що акаунти опублікували лише по одному відео, що є "новою тактикою, спрямованою на те, щоб уникнути виявлення та маніпулювати системою платформи для рекомендацій відео користувачам.

"Схоже, що зусилля були скоординованими: іноді відео публікувалися різними обліковими записами в один день і мали ідентичні або дуже схожі сценарії", - наголошує видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ГУР попередили про дезінформаційну кампанію у світових ЗМІ проти України

Багато відео, проаналізованих BBC Verify, були спрямовані на Резнікова, президента України Володимира Зеленського та інших українських посадовців, зображуючи їх одержимими грошима та байдужими до простих українців чи війни.

Вони уникали прямих звинувачень у правопорушеннях, але мали на увазі, що політики купували розкішне майно чи товари під час війни – твердження, які під час перевірки завжди виявлялися неправдивими.

"Коли ми повідомили про наші висновки в TikTok, речник сказав: "Ми постійно й невпинно переслідуємо тих, хто намагається вплинути на наше співтовариство за допомогою оманливої поведінки, і ми видалили таємну операцію впливу з росії в рамках розслідування, ініційованого TikTok і до якого долучилася BBC", - резюмує видання.

Павло Башинський

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Японія запровадила санкції проти 57 російських компаній

     • 32266 переглядiв