rosiia-vykorystovuie-viiskovopolonenykh-yak-politychnu-zbroiu-proty-ukrainy-politico

росія використовує військовополонених як політичну зброю проти України - Politico

 • 29540 переглядiв

росію використовує військовополонених для того, щоб посіяти недовіру до української влади.

росія використовує полонених для посилення тиску на українців. рф використовує їх як політичну зброю. Про це пише Politico, інформує УНН.

Деталі

Останній великий обмін полоненими відбувся в серпні, але українські сім'ї отримують дзвінки від військовополонених, утримуваних росією, з проханням виходити на протести проти української влади.

Дружина захисника Чорнобильської АЕС, який потрапив у полон  на початку повномаштабного вторгнення, Валентина Ткаченко розповіла, що 29 листопада цього року її чоловік, Сергій, подзвонив їй по відеозв'язку.

"Ми розмовляли всього три хвилини. Мені не дозволили ставити йому запитання. Щойно я намагалася, він хитав головою і просто відмовлявся. Натомість він продовжував говорити: "Валя, іди і ускладни життя Києву. Київ не хоче приймати нас назад", - заявила дружина військовополоненого та додала, що "потім він вибачився і закінчив розмову, пообіцявши передзвонити, якщо випаде можливість".

Як зазначив прессекретар координаційного штабу України з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко, інші сім'ї отримали подібні дзвінки від солдатів, яких утримують росіяни.

"Людина не отримувала звісток про родича понад рік, а тут вона телефонує і каже, що той живий. росіяни готові його обміняти, але Україна нічого не робить. Останнім часом ці дзвінки стали масовими. І ми зрозуміли, що це кампанія, спрямована на те, щоб викликати недовіру до влади", - заявив Яценко.

Як пише Politico, російська відмова від обміну військовополоненими, схоже, спрямована на нагнітання напруженості в українському суспільстві.

Ткаченко вважає, що її сім'я, як і інші військовополонені, стала інструментом у політичній грі.

Доповнення

Станом на сьогодні росія утримує понад 3 тис. українських військових і близько 28 тис. мирних жителів. Однак реальна цифра може бути навіть більшою.

"Наприклад, деякі з тих, хто перебуває в полоні, ще не підтверджені. Ці люди досі вважаються "зниклими безвісти", хоча ми маємо інформацію, що вони можуть перебувати в полоні", – сказав Яценко.

Обмін полоненими уповільнився, але трек скоро відкриється, йде робота над новим обміном – Зеленський19.12.23, 19:56

Тетяна Краєвська

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Помер колишній голова Бундестагу Вольфганг Шойбле

     • 116203 переглядiв

    У Мелітополі пролунав вибух - мер

     • 50583 переглядiв