ukenru
rf-pogrozhuye-pripiniti-viplachuvati-vneski-u-razi-pozbavlennya-golosu-v-parye-nardep

РФ погрожує припинити виплачувати внески у разі позбавлення голосу в ПАРЄ — нардеп

 • 20008 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. Російська делегація в ПАРЄ погрожує припинити виплачувати свої внески у разі припинення повноважень їх делегації. Про це в ефірі одного з телеканалів розповіла голова української парламентської делегації в ПАРЄ, народна депутатка України Марія Мезенцева, інформує УНН.

Цитата:

"Можу відзначити коментар російського делегата, який сказав, що якщо повноваження будуть припинені, то вони знову не виплачуватимуть свої внески", - заявила Мезенцева.

Деталі

Також, за словами нардепки, під час оскарження повноваження делегації РФ у ПАР, через накладки з регламентом кілька голосів на підтримку України не були зараховані.

“Нам не сприяв гібридний формат. Я знаю точно, що 2-3 голоси не були зараховані, тобто нас не 38 осіб підтримало, більше. Частина голосувала онлайн, частина вставала в залі за процедурою, але додатково треба було проголосувати карткою, що не передбачено в старому регламенті, не всі це почули від президента ПАРЄ", - сказала Мезенцева.

За її словами, моніторинговий комітет ПАРЄ буде розглядати текст документу по оскарженню повноважень делегації РФ розісланий депутатами, які є в цьому комітеті, там два представники України.

“Це ті люди, які будуть захищати попередні правки до документа. Ці правки пов'язані конкретно з текстом оскарження - з порушенням прав людини, порушенням Європейської конвенції, тих резолюцій, які стосуються українського Донбасу і Криму, конституційних поправок в самій Російській Федерації, придушення тих протестів, які пройшли на вихідних в Росії. Ми очікуємо, що моніторинговий комітет буде незаангажований", - сказала депутатка

Мезенцева зазначила, що українська делегація братиме участь в дебатах про документ.

"Також сьогодні буде проходити регламентний комітет, який буде давати опінію з файлу. Вся асамблея в четвер буде голосувати за фінальний документ, і ми, як українська делегація, записалися на дебати. Наше завдання - щоб наші правки були підтримані, і цей документ був в вигідному для України виді", - сказала Мезенцева.

Що було до цього

25 січня Українській делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), разом із представниками інших країн, вдалося ініціювати початок процедури оскарження повноважень делегації Росії. За це рішення проголосувало 38 делегатів.

Чого очікувати далі

Як зазначив член української делегації Олексій Гончаренко, після того, як ініціатива знайшла необхідну підтримку, то питання підтвердження повноважень розглядатиме моніторинговий чи регламентний комітет ПАРЄ. У своїй резолюції комітет може рекомендувати асамблеї підтвердити повноваження, не підтвердити їх або підтвердити з обмеженнями.

Доповнення

Російську делегацію позбавляли права голосу у квітні 2014 року після анексії Криму. Після того ці санкції кілька разів продовжувалися, оскільки Росія відмовлялася виконати вимоги кількох резолюцій ПАРЄ, серед яких були припинення анексії Криму та збройної агресії на Донбасі. На знак протесту делегація Держдуми РФ відмовилася брати участь у сесіях ПАРЄ, а Москва припинила виплати своєї частини внеску до бюджету Ради Європи.

Українська делегація на нинішній сесії ПАРЄ вже порушила питання про повернення до поточної дискусії по порушенню прав людини в Криму.

Також Асамблея точно вирішила провести двоє поточних дебатів - щодо ситуації з Олексієм Навальним в 2021 році, а також дотриманням права на свободу слова та вираження поглядів з боку компаній, які входять до групи Big Tech (Amazon, Apple, Google, Facebook і Microsoft).

Українські Національні Новини

Політика