rf-dosi-ne-stvoryla-zmishanu-medkomisiiu-dlia-repatriatsii-tiazhkoporanenykh-viiskovykh-predstavnyk-ombudsmena

рф досі не створила змішану медкомісію для репатріації тяжкопоранених військових - представник Омбудсмена

 • 34572 переглядiв

Офіс Уповноваженого з прав людини закликає росію створити спільну медичну комісію для регулярної репатріації поранених військовослужбовців

Офіс Уповноваженого з прав людини продовжує наполягати на створенні росією спільної змішаної медичної комісії, адже репатріація поранених та тяжкохворих військових має відбуватися на постійній основі. В Офісі намагаються досягти міжнародного тиску на рф. Про це журналісту УНН розповів представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки Олександр Кононенко.

Позиція Уповноваженого залишається незмінною, ми наполягаємо на створенні  росією спільної змішаної медичної комісії. Тому що навіть під час ведення бойових дій репатріація поранених та тяжкохворих має відбуватися на постійній основі

- сказав Кононенко.

Деталі

Він зазначив, що з точки зору перемовного процесу дуже важливо, щоб репатріації поранених військовополонених та хворих відбувалися.

"На сьогодні росія не створила зі свого боку спільну змішану медичну комісію. У цьому плані ми працюємо й намагаємося здійснювати в тому числі міжнародний тиск, тому що в цьому процесі безпосередньо залучений Міжнародний комітет Червоного Хреста. Будемо сподіватися на позитивний результат", - розповів Кононенко.

Доповнення

Керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко повідомляв, що, починаючи з літа, росія заморозила фактично обміни військовополоненими. Причиною може бути спроба росії таким чином розхитати українське суспільство.

Останній обмін полоненими відбувся у серпні. Тоді з полону звільнили 22 захисники України.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що обговорював з омбудсменом рф тетяною москальковою питання можливого повернення тяжкопоранених військовослужбовців, військовополонених з обох боків. Ця процедура називається репатріація. Вона чітко прописана в Женевській конвенції. Стаття 110. Він пояснював, що репатріація – це не обмін. Це повернення саме поранених, тяжкопоранених військовополонених без жодних умов, без прив’язки до кількості. 

Анна Мурашко

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Ілон Маск заявив, що X знову показуватиме заголовки

     • 25395 переглядiв

    У Німеччині провели рейди в будинках прихильників ХАМАС

     • 20173 переглядiв