ukenru
reyestr-derzhzradnikiv-maye-vklyuchati-figurantiv-kriminalnikh-provadzhen-yaki-ogolosheni-ukrayinoyu-v-mizhnarodniy-rozshuk-eksperti

Реєстр держзрадників має включати фігурантів кримінальних проваджень, які оголошені Україною в міжнародний розшук - експерти

 • 187106 переглядiв

КИЇВ. 13 квітня. УНН. У Національному агентстві з питань запобігання корупції і ГО "Рух ЧЕСНО" заявили про внесення перших 100 осіб до реєстру держзрадників. Однак, цей реєстр ще не повний. У ньому є політологи, політичні та військові діячі, проте чомусь відсутні особи, які розшукуються Україною за підозрою у вчиненні тяжких фінансових кримінальних правопорушень. Про потребу у доопрацюванні реєстру УНН розповіли експерти.

Деталі

На переконання політолога Віктора Бобиренка, до списку держзрадників мають, серед інших, входити ті особи, які переховуються від українського правосуддя за кордоном.

Наприклад, екснардеп Костянтин Жеваго (Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук у справі щодо розтрати 113 млн доларів), ексголова Держінвесту Владислав Каськів (звинувачується у розкраданні держмайна на суму 7,5 млн грн, оголошений у міжнародний розшук), одеський ексдепутат Руслан Тарпан (звинувачується розкраданні близько 300 млн грн на проекті “Глибоководний випуск”, оголошений у міжнародний розшук) тощо.

Цитата

“Безумовно список (колаборантів - ред.) треба розширити такими особами. Ці люди є зрадниками і їх треба карати. Треба розуміти, що ці люди є не меншими зрадниками ніж ті, хто безпосередньо показує РФ куди стріляти. І політичних зрадників карати треба, і економічних”, - заявив політолог.

Водночас, на думку політолога Костя Бондаренка, потрібно сформувати не один, а два списки державних зрадників України.

“По-перше, є ті, кого звинувачують у безпосередній колаборації із рф, у співпраці і роботі з рф, а є ті хто своїми діями послаблював Україну. Ті, хто розкрадав, спричиняв корупцію і так далі. І я думаю, що ці два списки не потрібно змішувати. Можливо деякі люди потраплять і в один, і в другий, але ці списки повинні бути рівноцінними за ступенем відповідальності і, відповідно, ці списки повинні складати не журналісти. Це має бути прерогатива РНБО”, - наголосив Бондаренко.

Додамо

Згаданий вище утікач Руслан Тарпан, за даними правоохоронців, легалізував понад 200 млн грн, попередньо привласнених з бюджету, під час будування проекту “Глибоководний випуск”. 

Ще понад 82 млн грн з бюджету, вказує слідство, було привласнено афілійованими з ним компаніями тільки на закупівлі пластикових труб.

Зараз Тарпан може переховуватися в ОАЕ. А видання "СтопКор" пише про факти його співпраці з силовими структурами РФ.

Додамо, що Тарпан розшукується Україною з 2017 року. І йому загрожує тільки в економічних епізодах кримінальних справ - 12 років позбавлення волі. 

Українські Національні Новини

Політика