reuters-uriad-nimechchyny-skhvalyv-biudzhet-na-2025-rik-zghidno-z-nym-dopomohu-ukraini-maiut-skorotyty

Reuters: уряд Німеччини схвалив бюджет на 2025 рік. Згідно з ним, допомогу Україні мають скоротити

 • 31437 переглядiв

Німеччина затвердила бюджет на 2025 рік з рекордними 78 мільярдами євро інвестицій, чистими запозиченнями в 43,8 мільярда євро та загальним розміром бюджету в 481 мільярд євро, дотримуючись конституційного боргового обмеження, але планує скоротити військову допомогу Україні до 4 мільярдів євро з близько 8 мільярдів євро у 2024 році.

Кабінет міністрів Німеччини ухвалив бюджет на 2025 рік у середу після місяців суперечок, з посиланням на урядові джерела повідомило агентство Reuters, пише УНН.

Деталі

Вказано, що це відбулося на тлі того, що розрив у 17 мільярдів євро між прогнозованими витратами та доходами все ще має бути покритий.

Німецький уряд, як зазначається, сподівається закрити дірку додатковими доходами, коли економіка пожвавиться. Найбільша економіка єврозони подолала рецесію на початку року, але зростання було повільнішим, ніж очікувалося.

Бюджет Німеччини на 2025 рік включає рекордні 78 мільярдів євро інвестицій, чисті запозичення в 43,8 мільярда євро та загальний розмір бюджету в 481 мільярд євро з дотриманням конституційного обмеження витрат, відомого як боргове гальмо.

"Ми дотримуємося боргового гальма, що робить нас якорем стабільності в Європі", - заявив у середу міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер.

Кабінет міністрів також ухвалив економічний пакет, який має на меті прискорити економіку і привести її до додаткового зростання більш ніж на піввідсоткового пункту в 2025 році.

"Завдяки нашій ініціативі щодо зростання ми надаємо важливий поштовх економічній політиці, щоб зробити Німеччину більш привабливою як місце для бізнесу, - сказав Лінднер. - Новий простір для маневру в бюджеті можна створити лише за рахунок більшого економічного зростання".

Бюджет на 2025 рік включає середньострокове фінансове планування до 2028 року, року, коли дія спеціального фонду збройних сил для досягнення цілей щодо мінімальних витрат НАТО має закінчитися.

"Згідно з проектом бюджету, з яким ознайомилося Reuters, бюджет наступного року буде менш щедрим для України, оскільки уряд скоротить військову допомогу країні до 4 мільярдів євро з приблизно 8 мільярдів євро у 2024 році", - зазначає видання.

Німеччина, як зауважується, "очікує, що Україна зможе профінансувати основну частину своїх військових потреб за рахунок кредитів у 50 мільярдів доларів від "Групи семи", забезпечених доходами від заморожених російських активів". Тому, як зазначається, "вона сподівається, що кошти, призначені для України, не будуть повністю використані".

Уряд ФРН також ухвалив додатковий бюджет на поточний рік у середу з 11 мільярдами євро додаткових запозичень, що становить загальну суму 50,3 мільярда євро чистих запозичень.

Німеччина виділяє 10 млн євро на відновлення "Охматдиту"17.07.24, 10:01

Популярні

Новини по темі