ukenru
rak-legeniv-zaymaye-pershe-mistse-v-reytingu-smertelnikh-zakhvoryuvan-vooz

Рак легенів займає перше місце в рейтингу смертельних захворювань - ВООЗ

 • 9768 переглядiв

КИЇВ. 15 грудня. УНН. Україна відрізняється високим рівнем онкозахворюваності й входить до першої десятки країн світу щодо цього показника, передає УНН з посиланням на дані Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Водночас, за даними ВООЗ, рак легенів - найпоширеніше онкологічне захворювання. Щорічно у світі реєструється 1,5 млн випадків злоякісних пухлин легень.

Водночас, в Україні рак легень – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед чоловіків, а рак молочної залози – серед жінок.

Зокрема, у ВООЗ наголошують: майже 30% випадків смерті від раку викликані п’ятьма основними факторами ризику, такими як: надмірна маса тіла, недостатнє споживання в їжу овочів, фруктів та ягід, відсутність фізичної активності, куріння тютюну та споживання алкоголю.

Так, у 2014 році ВООЗ ухвалила План дій щодо боротьби з неінфекційними захворюваннями на 2013-2030 рр., який спрямований на зниження на 25% випадків передчасної смерті від раку, серцево-судинних захворювань, діабету і хронічних респіраторних захворювань. Один із пріоритетів цього плану дій – зменшення споживання тютюнових виробів на 30%.

Як повідомляв УНН, у 2015 році 62,8% хворих на рак легенів прожили менше року від моменту встановлення діагнозу.

Нагадаємо, за словами екс-міністра охорони здоров’я України Василя Князевича, основним інструментом у боротьбі з раком є саме своєчасна діагностика і профілактика.

Так, лікарі стверджують, що у випадку, якщо пацієнт звертається до лікаря на ранніх стадіях раку, то відсоток того, що він видужає повністю і повернеться до повноцінного життя на сьогодні надзвичайно високий.

На переконання головного лікаря медичного центру "Клініка Спіженко", нейрохірурга Антона Шкіряка, основним принципом у лікуванні раку є мульдисциплінарний підхід.

При цьому, за словами директора Національного інститут раку Олени Колеснік, як партнерів держави у боротьбі з раком треба залучати приватні онкоцентри.

Українські Національні Новини

Здоров'я