radianshchyna-z-inshym-politychnym-zabarvlenniam-politoloh-pro-namiry-deiakykh-nardepiv-pereimenuvaty-brovary

Радянщина з іншим політичним забарвленням – політолог про наміри деяких нардепів перейменувати Бровари

 • 62747 переглядiв

Політолог Володимир Фесенко вважає перейменування Броварів на Броварі суб'єктивною ініціативою депутатів. Він закликає враховувати думку місцевих жителів та використовувати європейський досвід при зміні назв населених пунктів.

Якщо перейменування населеного пункту не підпадає під декомунізацію та дерусифікацію, то обов’язково необхідно враховувати позицію громади. В інакшому випадку це просто реалізація суб’єктивної ініціативи окремих народних депутатів. Таку думку стосовно постанови Верховної Ради про перейменування міста Бровари на Броварі висловив політолог Володимир Фесенко в коментарі УНН.

Деталі

На думку політолога, досить часто при зміні назв населених пунктів та вулиць переважає суб’єктивна політична доцільність.  

Якщо не йдеться про виконання законодавства про декомунізацію і дерусифікацію – то я вважаю, що вкрай неправильно ігнорувати думку мешканців громади і реалізовувати такі суб’єктивні ініціативи окремих народних депутатів. У нас таких прикладів багато, і до речі йдеться не тільки про перейменування населених пунктів, а зокрема і про перейменування вулиць. По Києву, наприклад, ми вже бачили неодноразово, працюють такі суб’єктивні політичні уподобання

- зазначив Фесенко.

Експерт додав, що при перейменуваннях доцільно використовувати позитивний досвід європейських країн.

"Те, що відбувається зараз - це крайнощі і це радянщина тільки з іншим політичним забарвленням. Є досвід багатьох європейських країн (колишніх республік срср та країн соцтабору – ред.), коли перш за все або історичні назви, якщо вони тільки не мають імперської конотації, або радянського походження, або назви, які, скажімо так, не викликають політичних суперечок, не є ідеологізованими. Це правильно і по європейські", - підсумував політолог.

Ціна питання: кошти на перейменування Броварів чи на допомогу українській армії26.07.24, 14:04

Додатково

Депутати Броварської міської ради переконані, що перейменування Броварів призведе до зайвих і нікому не потрібних витрат. На їх думку, ці кошти краще спрямувати на підтримку Збройних сил України.

"Я принципово виступаю за стару назву міста Бровари, яку ми маємо зараз. Такі ініціативи абсолютно не на часі. Це по-перше. По-друге, це фінансово затратно – печатки, таблички тощо. Це потягне за собою кошти, які можна з легкістю і краще відправити для ЗСУ на допомогу", - розповів в коментарі УНН депутат Броварської міськради, викладач ВНЗ Максим Ткаченко.

Такої ж позиції дотримується його колега-депутат, представник бізнесу Віктор Гайдуков.

"Всім підприємствам треба буде міняти документацію. Таблички нові в місті робити. Кожному жителю треба буде все міняти Ніхто не підраховував, але це дуже дорого. Ці кошти можна спрямувати на ЗСУ і це сьогодні набагато важливіше", - зазначив Гайдуков в коментарі УНН.

Нагадаємо 

На позачерговій сесії депутати Броварської міської ради майже одноголосно ухвалили звернення до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з клопотанням не виносити на розгляд проєкт постанови про перейменування Броварів на Броварі.

Цю постанову раніше зареєструвала група народних депутатів на чолі з представником фракції "Голос" Романом Лозинським.

За словами міського голови Броварів Ігоря Сапожка, є три висновки наукових установ Національної академії наук України про те, що назва "Бровари" є історичною, і її треба зберегти.

Популярні

Новини по темі

Зеленський оглянув відновлення Дергачів на Харківщині

 • 23467 переглядiв