ukenru
rada-ukhvalila-zakonoproekt-pro-finansoviy-lizing

Рада ухвалила законопроект про фінансовий лізинг

 • 42861 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 1111 про фінансовий лізинг, який посилює захист прав та законних інтересів лізингоодержувачів та лізингодавців. Відповідне рішення підтримали 279 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

Деталі

Законопроект передбачає створення необхідних передумов для розширення можливостей використання бізнесом операцій фінансового лізингу для оновлення основних фондів, збільшення виробництва валового продукту, а отже, як вказують розробники законопроекту, і податкової бази для подальшого наповнення державного бюджету. Метою проекту є також забезпечення захисту прав споживачів.

Так, законопроектом передбачається, що предметом договору лізингу може бути неспоживна річ, визначена індивідуальними ознаками та яка відповідає критеріям основних фондів.

Також у законопроекті визначається право власності на предмет договору лізингу, зокрема, предмет договору є власністю лізингодавця. У разі переходу права власності на предмет договору лізингу, обов'язки лізингодавця переходитимуть до нового власника предмету лізингу.

Окрім того, визначаються наслідки визнання договору недійсним. Так, у разі визнання договору лізингу недійсним або віднесення до нікчемного, лізингоодержувач зобов'язаний негайно повернути лізингодавцю предмет договору лізингу у стані, в якому він був одержаний, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Доповнення

Зазначимо, Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект №1111 про фінансовий лізинг ще у лютому минулого року.

Як вказують у юридичних колах, регулююче законодавство у цій сфері вимагає комплексного оновлення – воно не до кінця відповідає ринковим умовам, а також європейським стандартам у цій сфері. За останні роки спостерігалося скорочення кількості компаній, які здійснювали свою діяльність на ринку, а також відхід з українського ринку окремих великих іноземних компаній.

Згідно з оприлюдненими раніше даними Нацкомфінпослуг, за підсумками І кварталу 2020 року право на надання послуг фінансового лізингу мали 110 юридичних осіб – лізингодавців та 463 фінансові компанії. Протягом І кварталу 2020 року ними укладено 2 997 договорів фінансового лізингу на суму 5 505,5 млн грн. Вартість об’єктів лізингу, що є предметом договорів, на той момент становила 21 942,0 млн грн. Вартість чинних договорів фінансового лізингу становила 31 470,7 млн грн. 

За підсумками І кварталу 2020 року спостерігалося зменшення кількості договорів фінансового лізингу на 22,5% (868 одиниць) порівняно з 2019 роком. При цьому, вартість договорів фінансового лізингу збільшилась на 6,0% (на 309,2 млн грн).

Українські Національні Новини

Політика