ukenru
rada-planuie-podilyty-pidzemni-skhovyshcha-hazu-ta-mahistralni-truboprovody-na-kliuchovi-ta-ne-kliuchovi-detali

Рада планує поділити підземні сховища газу та магістральні трубопроводи на ключові та не ключові: деталі

 • 14715 переглядiв

Парламент планує розділити підземні сховища газу та магістральні трубопроводи на ключові та неключові, при цьому ключові об'єкти будуть стратегічно важливими, а неключові - такими, що можуть бути виведені з експлуатації або ліквідовані.

Верховна Рада на черговому пленарному засіданні, яке пройде найближчими днями, планує розглянути у другому читання законопроєкт, який планує поділити підземні родовища газу та магістральні трубопроводи транспортування газу на ключові та не ключові. Сховища газу та трубопроводи, які будуть визнаватися не ключовими, можна буде виводити з експлуатації, або ліквідувати.

Про це повідомляє УНН з посиланням на порядок денний засідання ВР та проєкт закону №6133.

Деталі

Відповідно до законопроєкту, планується розподілити підземні сховища газу на ключові та не ключові.

Ключові сховища газу є стратегічно важливими для національної економіки та енергетичної безпеки, не можуть бути виведені з експлуатації (ліквідовані), порушення їх функціонування може заподіяти шкоду життєво важливим національним інтересам

- йдеться в законопроєкті. 

Перелік ключових сховищ газу затверджуватиме Кабінет міністрів. Також уряд прийматиме рішення щодо виведення з експлуатації, або ліквідації не ключових підземних сховищ газу. До ключових сховищ газу не належатимуть сховища газу, які: не використовуються для закачування та відбору газу внаслідок стихійного лиха, аварії, інших надзвичайних обставин, обводнення або з інших геологічних причин, відновлення його повноцінного сезонного використання неможливе або економічно недоцільне;не використовувалися для закачування та відбору щонайменше протягом останніх п’яти років;використовувалися протягом останніх п’яти років менше ніж на 10% своєї проектної потужності.

Також законопроєкт планує поділити на ключові та не ключові магістральні трубопроводи транспортування газу, перелік яких також встановлюватиме уряд. Не ключовими магістральним трубопроводи, за проєктом закону, будуть вважатися ті, які: не використовуються внаслідок незадовільного технічного стану, відновлення його проектних параметрів є неможливим або економічно недоцільним;не використовувалися для транспортування газу протягом останніх 5 років, або ті, які використовувалися протягом останніх 5 років менше ніж на 25 відсотків своєї проектної потужності.

Зазначимо, що до другого читання були дещо змінені поняття. Спочатку підземні родовища газу та магістральні трубопроводи транспортування газу планувалося ділити на критичні та некритичні.

Нагадаємо

Група Нафтогаз готова викупити увесь обсяг газу, який українські приватні видобувники запропонують ринку у 2024 році. В компанії переконані, що це необхідний крок для підтримки загальноукраїнського видобутку в умовах війни.