proponuvaly-cholovikam-varianty-vyizdu-z-ukrainy-vykryto-orhanizatoriv-nezakonnoho-vyizdu-za-kordon

Пропонували чоловікам варіанти виїзду з України: викрито організаторів незаконного перетину кордону

 • 23264 переглядiв

Двоє чоловіків були викриті на організації незаконної схеми переправлення громадян України призовного віку через державний кордон під час воєнного стану. Фігуранти пропонували фіктивні посвідки на проживання, реєстрацію водія-добровольця або підроблені штампи про виїзд за винагороду в розмірі від 2 500 до 10 000 доларів США.

Прокуратура у місті Києві повідомила підозру двом чоловікам в організації схеми незаконного переправлення громадян України через державний кордон. За даними слідства, клієнтам пропонували оформитись водієм-волонтером, отримати посвідку на проживання у Словаччині чи штамп про виїзд.

Про це передає УНН із посиланням пресслужбу органів столичної прокуратури.

Викрито та повідомлено про підозру 43 - річному уродженцю Білорусі та 48-річному киянину в організації незаконної схеми переправлення громадян України призовного віку через державний кордон за попередньою змовою з іншими особами (ч. 3 ст. 332 КК України) 

– ідеться у дописі.

Фігуранти пропонували допомогу чоловікам, які не мають права виїзду за кордон в період дії воєнного стану, та як вказують слідчі, - обіцяли організувати один з кількох варіантів виїзду.

Відповідно до матеріалів прокуратури, схема мала наступний вигляд:

  • Спочатку «клієнту» запропонували оформлення фіктивної посвідки на тимчасове проживання на території Словаччини, що давало право виїхати за кордон. Такі послуги оцінили у 10 000 доларів.
  •  Інший варіант, дешевший - фіктивно оформитися водіями-волонтерами, які здійснюють перевезення медичних вантажів та гуманітарної допомоги для потреб Збройних сил України. За це потрібно було заплатити 2500 доларів.
  • Згодом «клієнту» запропонували варіант виїзду вже шляхом оформлення фіктивного виїзного штампу у закордонному паспорті. Така послуга коштувала 8500 доларів США.
  • За кілька днів до передачі коштів один з учасників схеми отримав від «клієнта» його паспорт для виїзду за кордон для того щоб оформити йому виїзний штамп.
  • Клієнту віддавали його закордонний паспорт, з відміткою дозволу виїзду за кордон, вже після отримання 4 500 євро.

Поки що слідчі дії у кримінальному провадженні тривають, але обом організаторам повідомлено про підозру у сприянні в організації незаконного переправлення через державний кордон України, - з корисливих мотивів та за попередньою змовою групою осіб.

Нагадаємо

Парламентський комітет з питань національної безпеки планує закрити лазівку в законопроекті про мобілізацію, яка дозволяла кільком особам реєструватися як опікуни однієї людини з інвалідністю, щоб ухилитися від призову.

Ігор Тележніков

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі