ukenru
prokurory-pochaly-rozsliduvannia-shchodo-znyshchennia-okupantamy-starodavnoho-kurhanu-did-u-mariupoli

Прокурори почали розслідування щодо знищення окупантами стародавнього кургану Дід у Маріуполі

 • 64911 переглядiв

Російські війська зруйнували стародавній курган Дід у Маріуполі, історичну пам'ятку, датовану 5 тисячоліттям до нашої ери, порушуючи закони про захист культурних цінностей під час війни.

Українські прокурори Донеччини почали розслідування за фактом знищення окупантами історичної культурної пам’ятки курган Дід у Маріуполі. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора, пише УНН.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

– йдеться в повідомленні.

Деталі

Зазначається, що 25 березня 2024 року на медіаресурсах з’явилась інформація щодо знищення окупаційною владою рф чергової культурної цінності в захопленому Маріуполі.

За даними слідчих, представники держави-агресора зруйнували екскаваторами стародавню історичну пам’ятку курган Дід, датовану V тисячоліттям до нашої ери.

Прокурори зазначають, що такі дії є порушенням Гаазької конвенції про захист культурних цінностей та Положень до ІV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі.

Прокурори вживають всі можливі та належні заходи для документування воєнних злочинів, вчинених представниками збройних сил рф.

Україна та ЮНЕСКО окреслили план збереження культурної спадщини в умовах війни21.03.24, 22:09 • [views_0]

Довідково

Курган Дід — археологічна пам'ятка на північно-західній околиці міста Маріуполь у Центральному районі. Курган відомий ще за старовинними мапами й саме так в них позначене його найменування. Розлогий пагорб має лише науковий та історичний інтерес, адже він є сучасником уславлених у світі пірамід Стародавнього Єгипту. Курган Дід — земляна, але архітектурна споруда. Його створювали свого часу зі шматків ґрунту з травою. Яким би великим не був курган, його створювали з родючого ґрунту, чим він і відрізняється від природних пагорбів.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що російські загарбники в окупованому Маріуполі руйнують екскаваторами курган Дід - історичну пам'ятку, датовану 5 тисячоліттям до нашої ери. Радник мера опублікував кадри, на яких видно, як російські окупанти знищують історичну пам'ятку міста екскаваторами.

Тетяна Салганік

Війна