prezydent-venesuely-prosuvaietsia-z-planom-zakhoplennia-bahatoho-na-naftu-rehionu-essekibo

Президент Венесуели просувається з планом захоплення багатого на нафту регіону Ессекібо

 • 34386 переглядiв

Президент Венесуели Ніколас Мадуро просувається з планом захоплення багатого на нафту регіону Ессекібо

Президент Венесуели Ніколас Мадуро активно реалізує свої плани щодо захоплення Ессекібо, багатого нафтою регіону, який контролюється сусідньою Гайаною, повідомляє BBC News, пише УНН.

Деталі

Мадуро наказав державній нафтовій компанії видати там ліцензії на видобуток і запропонував Національній асамблеї країни ухвалити законопроект, згідно з яким ця територія стане частиною Венесуели.

У відповідь Гаяна привела свої сили оборони у повну бойову готовність.

Венесуельські виборці у неділю показали підтримку на референдумі про права на Ессекібо, що посилило напруженість.

У своєму зверненні до Facebook, критикуючи помилки Мадуро, президент Гаяни Ірфаан Алі заявив, що він уже розмовляв з генеральним секретарем ООН і просить Раду Безпеки ООН розглянути можливість втручання.

Він також прагнув запевнити інвесторів країни – в основному нафтові компанії – що їхні гроші у безпеці.

Тим часом Бразилія заявила у середу, що її військові посилюють свою присутність на кордоні з Гаяною та Венесуелою, перекидаючи туди більше військ та бронетехніки.

Доповнення

Країна вже давно стверджує, що рішення 1899 року про присудження регіону площею 159 500 квадратних кілометрів Великій Британії було несправедливим.

Наразі справа перебуває на розгляді Міжнародного суду, хоча Венесуела заявляє, що суд не має повноважень виносити рішення щодо цього. Суд попередив Венесуелу не чинити жодних дій, які можуть змінити статус-кво в Ессекібо.

Ессекібо перебував під владою Гаяни, а до цього - Британської Гвіани, вже понад сто років, але Венесуела вже давно намагається його контролювати.

Відкриття нафти у водах біля узбережжя Ессекібо у 2015 році сприяло розпалюванню нинішньої суперечки. Напруженість ще більше посилилася у вересні цього року, коли Гаяна провела аукціон на ліцензії на розвідку у цих водах.

Багатство Гаяни в основному засноване на видобутку та експорті нафти, що зробило її економіку однією з найбільш зростаючих у світі за останні роки.

Тим часом Венесуела намагається вийти з багаторічної економічної кризи, яка посилюється санкціями США, запровадженими щодо продажу нафти у зв'язку з обранням Мадуро у 2018 році. Країна має найбільші підтверджені запаси нафти у світі.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Остін провів зустріч з Умєровим: про що говорили

     • 40465 переглядiв