premier-hruzii-vidvidaie-inavhuratsiiu-novoho-prezydenta-iranu

Прем'єр Грузії відвідає інавгурацію нового президента Ірану

 • 18675 переглядiв

Іраклій Кобахідзе візьме участь в інавгурації президента Ірану Масуда Пезешкіана. Пезешкіан, 70-річний кардіохірург, переміг на дострокових виборах після загибелі попереднього президента в авіакатастрофі.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе візьме участь в інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана, передає УНН із посиланням на "Новини Грузія".

Деталі

Кобахідзе супроводжує у поїздці міністр економіки та сталого розвитку Леван Давіташвілі.

У церемонії візьмуть участь 70 іноземних делегацій.

Додамо

Дострокові президентські вибори у два тури відбулися в Ірані після того, як 19 травня в авіакатастрофі загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі. У другому турі 28 червня Пезешкіан здобув перемогу над членом Ради щодо визначення політичної доцільності Саїдом Джалілі.

Пезешкіан родом із міста Мехабад, йому 70 років. За спеціальністю кардіохірург, свого часу кілька років керував Тебрізським університетом медичних наук. У політику прийшов наприкінці 90-х років минулого століття, в різні роки обіймав посади заступника міністра та міністра охорони здоров'я. Потім був депутатом іранського парламенту.

Пезешкіан раніше двічі намагався стати президентом Ірану. 2013 року він зареєструвався на виборах, проте пізніше відкликав свою кандидатуру. У 2021 році його кандидатуру відкинула Рада вартових конституції. У 2024 році йому вдалося взяти участь у виборах та здобути перемогу.

Популярні

Новини по темі

У Харкові та Херсоні пролунали вибухи - ЗМІ

 • 43864 переглядiв