ukenru
pravnik-pro-ponovlennya-shevchuka-v-ksu-tse-pidriv-logiki-konstitutsiynoyi-yustitsiyi

Правник про поновлення Шевчука в КСУ: це підрив логіки конституційної юстиції

 • 9111 переглядiв

КИЇВ. 22 жовтня. УНН. У вітчизняної Феміди було чимало шансів заявити про свою незалежність, утвердити свій вплив та закласти в Україні засади юристократії. Але усі ці шанси українські судді успішно змарнували. Про це у своєму блозі написав правник Геннадій Друзенко, передає УНН.

Фантастичну нагоду стати незалежним і впливовим центром влади у країні втратив дуумвірат КСУ-ВСУ під час каденції президента Віктора Ющенка, пише Друзенко.

"... коли президент воював з усіма прем'єрами (окрім Єханурова) по черзі", - уточнює він.

Другий шанс утвердити свій вплив, побудувавши кругову оборону проти наступу на рештки судової незалежності, дуумвірат КСУ-ВСУ отримав у вересні 2010 року, продовжив він.

"...коли юридична гвардія Януковича штурмувала останній бастіон спротиву — ВСУ під проводом Василя Онопенка", - написав Друзенко, додавши, що тоді Конституцію України "повернули" до редакції 1996 року.

Сьогодні у суддівського корпусу з'явився черговий шанс заявити про свою незалежність, вважає правник. Але і цей шанс, на думку Друзенка, судді успішно змарнують.

"Бо нещодавно судді адміністративної юстиції вирішили, що, якщо Банкова дає добро, можна сміливо наплювати на незалежність Конституційного суду і скасувати ухвалу про звільнення Шевчука (Станіслав Шевчук, - ред.), підриваючи самим власне логіку конституційної юстиції", - написав він.

Рішення служителів Феміди мають бути переконливі, каже Друзенко. У протилежному випадку судді втратять довіру народу, а судова гілка влади перетвориться на виконавчу, додає він.

Нагадаємо, Шевчука було усунуто з посади судді КСУ шляхом таємного голосування і після невтішних висновків Комісії з регламенту. Судді КСУ висловили недовіру своєму екскерівнику, а ДБР за фактом можливого зловживання Шевчуком владою відкрило кримінальне провадження.

Рішення про "поновлення" Шевчука на посаду 11 жовтня виніс ОАСК м. Києва. Суддя Андрій Федорчук прийняв його одноосібно, незважаючи на клопотання сторони захисту розглядати справу у складі суддівської трійки.

15 та 16 жовтня Шевчук вже намагався потрапити до приміщення КСУ.

Правники переконують, що механізму виконання рішення Федорчука не існує, оскільки, з юридичної точки зору, воно "нікчемне".

Українські Національні Новини

Політика