ukenru
praviy-ekstremist-zasudzheniy-v-norvegiyi-do-21-roku-vyaznitsi-za-napad-na-mechet

Правий екстреміст засуджений в Норвегії до 21 року в'язниці за напад на мечеть

 • 10882 переглядiв

КИЇВ. 12 червня. УНН. Норвезький правий екстреміст Філіп Мансхаус засуджений до 21 року позбавлення волі за напад на мечеть і вбивство своєї сестри. Суд в місті Саннвіке в четвер, 11 червня, визнав доведеним, що 22-річний Мансхаус намагався "убити якомога більше мусульман" в мечеті неподалік від Осло. До цього він з расистських мотивів застрелив зведену сестру-китаянку. Про це повідомляє УНН із посиланням на DW.

Злочин було здійснено 10 серпня 2019 року. Мансхаус, який називає себе неонацистом, напав на ісламський центр “Аль-Нур” в містечку Берум, розташованому в 20 кілометрах від норвезької столиці. На ньому були куленепробивний жилет і шолом з відеокамерою, при собі він мав кілька одиниць вогнепальної зброї. У мечеті Мансхаус відкрив безладну стрілянину по тих, хто молився. В результаті нападу був поранений 65-річний відвідувач мечеті, який зміг знешкодити нападника.

Пізніше поліція виявила в будинку Мансхауса тіло його 17-річної зведеної сестри. У дівчини — китайське коріння, її удочерила жінка, яка знаходиться в цивільному шлюбі з батьком злочинця. Дівчина була вбита чотирма пострілами.

Філіп Мансхаус може залишитися за ґратами і після закінчення терміну ув’язнення, повідомив суддя при винесенні вироку. Якщо експерти дійдуть висновку, що він становить небезпеку для суспільства, його залишать в превентивному ув’язненні. У норвезькому законодавстві немає довічного позбавлення волі.

Нагадаємо, 15 березня минулого року в Новій Зеландії сталися напади на мечеті в місті Крайстчерч. В результаті атаки загинули 51 особа, ще 49 були поранені. Прем’єр-міністр країни заявила, що напади є терористичним актами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Новій Зеландії 35 осіб отримали звинувачення за публікацію відео терактів у мечетях

Українські Національні Новини

Новини Світу