ukenru
pozhezha-v-likarni-u-zaporizhzhi-u-covid-viddileni-zaginuli-tri-patsiyentki-i-likar-vidkrito-provadzhennya

Пожежа в лікарні у Запоріжжі: у COVID-відділенні загинули три пацієнтки і лікар, відкрито провадження

 • 19379 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Щодо пожежі в реанімації Запорізької обласної інфекційної лікарні, яка забрала життя трьох пацієнток під апаратами ШВЛ у COVID-відділенні та лікаря, розпочато розслідування. Про це повідомила Генеральний прокурор Ірина Венедіктова у Facebook у четвер, 4 лютого, передає УНН.

"В реанімаційному боксі COVID-відділення загинуло троє пацієнток та анестезіолог. Жінкам було 91, 76 та 64 роки, лікарю - 26. Всі хворі перебували під апаратами ШВЛ. Попередня причина загибелі - отруєння чадним газом", - повідомила Венедіктова.

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури, з її слів, розпочато кримінальне провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей (ч. 2 ст. 270 КК України).

Деталі

Повідомлення про загоряння надійшло напередодні о 23:29. В осередку небезпеки перебували 12 людей. 8 осіб врятовані, 2 з них - ще один анестезіолог та медбрат постраждали внаслідок пожежі. Потерпілі з опіками та отруєнням продуктами горіння доставлені до лікарні, вказала Венедіктова.

При цьому голова Запорізької ОДА Олександр Старух уточнив, що пожежники врятували 8 людей, які на момент пожежі були підключені до штучної вентиляції легень. На місці трагедії їм надана невідкладна допомога. На момент інциденту в медичному закладі перебувало 29 хворих, в тому числі 10 - у реанімації.

"Причини загоряння встановлюються", - додала Генпрокурор.

За її словами, наразі допитано 5 осіб. Слідчі дії тривають, огляд місця події проводиться із залученням криміналістичної лабораторії ГУНП в Запорізькій області, спеціалістів експертної служби Запорізького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України та ДСНС.

А голова ОДА додав: "Дав невідкладне розпорядження створити комісію для розслідування пожежі в обласній інфекційній лікарні. Комісія має з'ясувати причини трагедії. Найближчим часом всі лікарні області, що приймають хворих на COVID-19, будуть перевірені на предмет пожежної безпеки".

Що було раніше

Це вже не перша цього року смертельна пожежа у закладах з масовим перебуванням людей.

21 січня у Харкові у двоповерховому житловому будинку, попередньо переобладнаному під будинок для літніх людей, виникла пожежа на другому поверсі. Цей будинок для літніх людей був приватним пансіонатом “Золотий час”. Спочатку повідомлялося про 13 загиблих, однак пізніше їх кількість зросла до 16.

Тоді також було розпочато кримінальне провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей. 

23 січня цього року суд взяв під варту чотирьох підозрюваних в порушенні вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та загибель людей.

Після трагедії уряд утворив комісію для з’ясування причин пожежі.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль доручив місцевим органам виконавчої влади та Міністерству соціальної політики провести роботу зі встановлення законності створення приватних будинків для літніх людей та перевірити Державній службі з надзвичайних ситуацій стан протипожежної безпеки в готелях, пансіонатах, хостелах.

Після цього у Мінсоцполітики створили реєстр надавачів соцпослуг. Станом на сьогодні в Україні функціонує майже 3 тис. надавачів соцпослуг, з яких понад 2 тис. - комунальної форми власності та близько 700 — приватних.

Урядова комісія з розслідування причин виникнення пожежі в Харкові доповіла, що станом на 2 лютого вже перевірено 1205 соціальних об’єктів. У десятках з них виявлено порушення у реєстраційних документах та дотриманні протипожежних норм. При цьому 335 з 538 перевірених будинків для літніх людей не включені до реєстру надавачів соціальних послуг. Членами комісії доручено відповідальним органам продовжити перевірки і доповісти про їх остаточні результати 9 лютого.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП